Ga naar de inhoud van deze pagina.
Joshua binnenzitter op spelcomputer - Jantje Beton Joshua binnenzitter op spelcomputer - Jantje Beton

Elk kind moet kunnen buiten­spelen, elke dag!

Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag!

We verliezen een generatie aan 'binnenzitten'

Kinderen spelen niet genoeg buiten. Joshua (10) is een van die kinderen. Hij wil wel buitenspelen, maar er is geen veilige speelplek bij hem in de buurt. Joshua zit nu uren achter zijn scherm te gamen. Alleen. Hij wil eigenlijk gewoon doen wat elk kind wil: buitenspelen met andere kinderen! Er zijn in Nederland 300.000 kinderen net zoals Joshua. 300.000 kinderen die nooit buitenspelen, terwijl dat zó belangrijk voor ze is.

Te weinig speelplekken

Er zijn te weinig plekken waar kinderen veilig kunnen buitenspelen en dat moet veranderen! Jantje Beton wil dat er meer speelplekken komen die toegankelijk, avontuurlijk, inspirerend en bovenal veilig zijn. Plekken waar kinderen van Joshua's generatie kunnen opgroeien in welzijn en gezondheid.

Met jouw donatie aan Jantje Beton kun jij meehelpen, voor meer speelplekken voor alle kinderen!

Doneer

Verhalen van binnenzitters

Joshua
Joshua (10) woont op 3 hoog. Na school mag hij een uur gamen van zijn moeder, maar vaak wordt dit langer. Anders verveelt hij zich, want in zijn straat is niets te doen.
Kyra
Kyra (12) zit veel binnen, alleen. Ze vindt het eng buiten. De speeltuin in de buurt is oud en vies. Er zijn daar jongens met scooters, die vaak schreeuwen. Daarom blijft ze liever thuis op haar kamer.
Sem
Sem (11) vindt het moeilijk om vrienden te maken, want er is geen leuke speelplek in haar buurt. Zij voelt zich daarom vaak alleen.

Wat we doen

Ga je ook buitenspelen?

De Nationale Buitenspeeldag!

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren elk jaar op de 2e woensdag van juni de Buitenspeeldag. We maken van heel Nederland samen met allerlei organisatoren in het land één grote buitenspeelplek!

Wat was het weer leuk op 14 juni!

Doe je volgend jaar ook mee? Zet 12 juni 2024 alvast in je agenda!

Meer info Buitenspeeldag

De feiten rondom buitenspelen

1.
21% van de kinderen heeft weinig tijd om buiten te spelen.
2.
300.000 kinderen van 6-12 jaar spelen nooit buiten.
3.
29% van 6-7 jarigen kunnen/mogen niet alleen naar plekken die zij leuk vinden.
Anne Bakker, Buurtspeelcoach

Het belang van buitenspelen

"Buitenspelen is niet alleen heel leuk, maar ook heel belangrijk voor kinderen. Je ontwikkelt je lijf, je leert samenwerking. Als kinderen buitenspelen dan zie je hun zelfvertrouwen groeien. En als je dan bedenkt hoe vaak en hoeveel kinderen binnen zitten, dan maak ik mij echt zorgen."

Meer weten? Bekijk de buitenspeelvideo

Het Nieuws

Alle artikelen