Ga naar de inhoud van deze pagina.

Jantje beton krijgt 1,5 miljoen euro van de postcodeloterij voor het Caribisch koninkrijk

Jantje beton krijg 1,5 miljoen euro van de postcodeloterij voor het Caribisch koninkrijk

9 november 2023

10 min

Te weinig aandacht voor buitenspelen

In de afgelopen jaren heeft Jantje Beton geconstateerd dat er in het Caribisch deel van het Koninkrijk te weinig aandacht is voor voldoende speelruimte, goede speelplekken en optimale speelkansen voor kinderen. De speelplekken die er zijn, zijn vaak verwaarloosd en onveilig. In samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Jantje Beton inmiddels op Bonaire een mooie, nieuwe speeltuin gerealiseerd. Ook wordt er gewerkt aan twee andere speelplekken op hetzelfde eiland, aangevuld met een speelplek op Saba en een speelplek op Sint-Eustatius. Daarnaast heeft CEDE ARUBA een speelscan op Aruba gefinancierd. Jantje Beton diende bij de Nationale Postcode Loterij succesvol een aanvraag in voor een extra bijdrage van 1,5 miljoen euro om zes andere speelplekken te realiseren, waaronder twee speelplekken op Aruba.

Zes extra speelplekken

Speeltuin Neptali Henriquez op het eiland Aruba is een goed voorbeeld van hoe buitenspelen voor kinderen op de Caribische eilanden kan zijn. Vrijwilligers en diverse lokale initiatieven zetten zich hier in om de speeltuin te onderhouden en waar nodig te renoveren en uit te breiden. De speeltuin voldoet aan de veiligheidseisen om kinderen er weer veilig te laten spelen. Een inspirerend voorbeeld voor andere speeltuinen die Jantje Beton op Aruba wil realiseren in samenwerking met CEDE. Tijdens het bezoek van Prinses Beatrix aan de speeltuin had directeur Dave Ensberg-Kleijkers goed nieuws. Jantje Beton heeft een bijdrage van 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gekregen om zes extra speelplekken op de eilanden te realiseren.

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur bestuurder Jantje Beton: “Wij zijn ontzettend dankbaar voor deze prachtige bijdrage die we dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen! Mooi om dit goede nieuws hier op Aruba, in het bijzijn van onze beschermvrouwe Prinses Beatrix bekend te kunnen maken. Wij vinden het heel belangrijk dat ‘Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag!’ Ook in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. In samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven doen we er alles aan om dat nu te realiseren!”

Managing director Jonne Arnoldussen van de Postcode Loterij: “Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Een veilige, aantrekkelijke speelplek is daarvoor noodzakelijk. Toch is het in zowel Nederland als in het Caribisch deel van ons Koninkrijk niet altijd
vanzelfsprekend dat kinderen een dergelijke speelplek hebben in de nabije omgeving. Gelukkig zet Jantje Beton zich zowel in Nederland als in het Caribisch deel van ons Koninkrijk actief in om voldoende veilige speelruimte voor kinderen te realiseren. Wij zijn blij dat we als Postcode Loterij dankzij al onze deelnemers hieraan een bijdrage kunnen leveren ”.