Ga naar de inhoud van deze pagina.

Vindt de gemeente nieuwe huizen belangrijker dan beweegruimte voor kinderen?

Vindt de gemeente nieuwe huizen belangrijker dan beweegruimte voor kinderen?

21 maart 2024

Pointer (KRO-NCRV): onderzocht bij 50 gemeentes de beschikbare speelruimte op schoolpleinen en ontdekte dat geen enkele gemeente de nieuwste norm bij nieuwe onderwijshuisvesting hanteert. Namelijk de norm dat er per leerling op elk schoolplein minimaal 5 vierkante meter aan buitenspeelruimte zou moeten zijn. De uitzending ‘Gemeenten nemen de nieuwe norm schoolpleingrootte niet mee in beleid’ is donderdag 21 maart om 20.25u te zien op NPO2.  

De norm bedoeld om kinderen genoeg te kunnen laten bewegen, wordt niet gehaald. 

De norm dat er per leerling op elk schoolplein minimaal 5 vierkante meter aan buitenspeelruimte zou moeten zijn, is bedoeld om een idee te geven van waar een school aan moet voldoen om een bepaalde ‘basiskwaliteit’ te garanderen. Bijvoorbeeld om te zorgen dat kinderen genoeg kunnen bewegen op school. Maar die norm wordt dus niet opgevolgd. De onderzochte gemeenten houden een andere norm aan, namelijk 3 vierkante meter per leerling. 

“Een te klein schoolplein zorgt voor wrijving bij kinderen”.  

Vaak blijkt de beschikbare ruimte zo klein dat het niet past als er een paar kinderen willen voetballen, een paar tikkertje willen doen en nog een paar de groep 8-musical willen oefenen. Zoals op het schoolplein bij de Drentse basisschool de Rietzanger waar de speelruimte is verkleind vanwege de bouw van een grote supermarkt. Moeder Marjolein: “Het spelen wordt totaal 'geroosterd'. Mag vandaag het pionnenroof-groepje of mogen de kinderen die tikkertje willen doen gebruik maken van het veldje? Spontaan spelgedrag: ‘ik heb nu zin in dit spelletje’, is er niet bij.”  
Het kleinere schoolplein van De Rietzanger heeft ook voor de kinderen grote gevolgen. Moeder Josine Huizinga-Uljee: "Het zorgt voor veel wrijving. De pauze wordt nu besteed aan ‘wie mag wat wanneer?’ in plaats van aan het spel.” 

Binnen Jantje Beton doen we er alles aan om gemeentes erop te wijzen hoe je het schoolplein zo inricht dat er goed gespeeld kan worden. Marlies Bouman, projecteider bij JantjeBeton: “Beweegruimte voor kinderen staat overal onder druk. Niet alleen in steden, ook in dorpen is een ruim en avontuurlijk schoolplein erg belangrijk omdat het vaak de enige speelplaats in de buurt is en dus kan het er te druk zijn. De praktijk laat zien dat meer ruimte, natuur en uitdaging op een plein zorgt voor minder ‘gedoe’ tussen leerlingen.”  

Meer weten? Lees op www.gezondeschoolpleinen.nl de praktijkvoorbeelden van de gemeenten die al goed op weg zijn en over hun aanpak. De uitzending ‘Gemeenten nemen de nieuwe norm schoolpleingrootte niet mee in beleid’ is donderdag 21 maart om 20.25u te zien op NPO2.