Ga naar de inhoud van deze pagina.

Kyra zit veel binnen, alleen.

Kyra zit veel binnen, alleen.

We verliezen een generatie aan 'binnenzitters'

Kyra (12) zit veel binnen, alleen. In haar eentje naar buiten gaan vindt ze maar eng. De speeltuin aan de overkant is oud en vies. Ook zijn daar schreeuwende jongens met scooters. Kyra's vader neemt haar soms mee naar een grote speeltuin in een bos, daar wordt ze zo blij van. Maar dat is te ver weg om alleen naar toe te gaan. Daarom blijft ze liever thuis op haar kamer.

Kyra's verhaal

Kyra is 12 jaar en heeft net VWO-advies gekregen na het maken van haar CITO toetsen. Op school werkt ze heel hard dus als ze thuiskomt wil ze het liefste lekker buitenspelen. Samen met haar ouders woont Kyra in een buitenwijk van een grote stad. Hun huis is kleiner dan dat van andere kinderen in de klas, en er is geen tuin. Zelf vindt Kyra dat zelf niet zo erg, maar er komen daarom niet vaak vriendinnetjes bij haar spelen.  

Als Kyra uit haar raam kijkt, ziet ze een oude speeltuin. De glijbaan en schommel zijn verroest, het klimrek is stuk. Bovendien hangen daar veel jongeren rond, die zitten te roken en schreeuwen soms dingen. Kyra wordt daar een beetje bang van, dus blijft ze meestal binnen.   

Zoals Kyra zijn er nog 300.000 kinderen in Nederland die nooit buitenspelen! Als het zo doorgaat verliezen we een hele generatie aan binnenzitten. Kinderen die niet in contact komen met andere kinderen, kinderen die niet gewoon kind kunnen zijn door te spelen. Kinderen die overgewicht hebben, doordat ze te weinig bewegen. 

Haar vader doet zijn best. In het weekend neemt hij haar soms mee naar het bos waar een grote speeltuin is. Daar leeft Kyra helemaal van op. Zoals ook haar vader zegt: “Ik zie gewoon dat Kyra helemaal blij wordt als we er samen op uit gaan! Helaas lukt mij dat niet altijd. Het is zo jammer dat er niet gewoon een veilige en leuke speelplek in de buurt is, waar ze zelf naartoe kan gaan”.  

Help mee en geef kinderen, zoals Kyra, een veilige speeltuin! Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag! 

Help mee

Laat ieder kind buitenspelen, elke dag