Ga naar de inhoud van deze pagina.

Joshua zit veel binnen te gamen

Joshua zit veel binnen te gamen

Joshua (10) woont op 3 hoog. Na school mag hij een uur gamen van zijn moeder, maar vaak wordt dit langer. Anders verveelt hij zich, want in zijn straat is niets te doen.

Het verhaal van Joshua

Joshua woont samen met zijn moeder in Amsterdam. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn vader ziet hij elke twee weken. Na school drinkt hij een kopje thee met zijn moeder, die veel vanuit huis werkt. Zij zit dan achter de computer in overleg en heeft verder geen tijd voor Joshua. Dus gaat hij maar gamen. Eigenlijk mag hij dit maar maximaal een uur, daarna moet hij leren. Maar zijn moeder controleert het meestal niet, dus hij gaat gewoon door.  

Joshua woont aan een drukke verkeersweg met een trambaan en aan beide zijden winkels. Niet echt de ideale plek voor een kind, nergens een plek om te rennen of te klimmen. Een woning met een tuin of in een rustigere buurt is voor zijn moeder onbetaalbaar. Daardoor slaapt hij vaak niet goed. Door urenlang achter een scherm te zitten, kan hij zijn energie niet kwijt. Met een coole speeltuin in de buurt zou hij elke dag buiten zijn. Het liefst met een halfpipe om te skaten samen met zijn vriendjes van school.  

Zoals Joshua zijn er meer dan 300.000 kinderen die alleen maar binnen zitten. Die nooit buitenkomen. 

De moeder van Joshua is ook niet blij met de situatie: ‘Ik moet keihard werken om mijn hoofd boven water te houden. Sinds mijn scheiding en met de huidige energiecrisis is het er allemaal niet makkelijker op geworden. Het liefst zou ik ook willen dat Joshua lekker naar buiten gaat, maar hij is nog te jong om alleen te fietsen. Ik weet ook wel dat gamen niet goed is, in ieder geval niet in de mate waarin hij dit nu doet! Ik doe mijn best, maar ik zie even geen andere oplossing…” 

Gunt u Joshua ook zo’n coole speelplek? Met die halfpipe waar hij helemaal los kan gaan op zijn skateboard samen met andere kinderen.

“Gamen is leuk maar ik ben liever buiten”

Joshua -

Joshua

Help mee

Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag!