Ga naar de inhoud van deze pagina.

Stella kan nergens haar energie kwijt

Stella kan nergens haar energie kwijt

“Ik wil buiten rennen, springen en klimmen. Waarom is hier helemaal niks, mama?"  Stella (11) worstelt hier elke dag mee. Er zijn veel kinderen zoals Stella, die graag buiten willen spelen.

Stella is een stoere meid met veel energie, maar die kan ze niet kwijt. Er is in haar wijk niets te doen. Thuis gaat ze soms breakdancen in de woonkamer, wat niet handig is. Ze wil ook graag op avontuur, maar dat kan nergens. Uit verveling is ze zelf gaan stunten: ze pakte haar stepje en ging van trappetjes afspringen. Ze kwam thuis met een gebroken tand en een paar kneuzingen. Maar wat moet ze anders? Stella zegt zelf: “Ik krijg er een kick van dat ik het toch gedurfd heb!” Haar moeder was natuurlijk helemaal niet blij en maakt zich zorgen. 

Er zijn geen speelplekken voor kinderen in de buurt. Er was een groot klimrek, maar dat is gesloopt omdat het kapot was gemaakt door vuurwerk. Toen de wijk waar ze woont nog in aanbouw was, kon ze wel lekker buitenspelen. Ze bouwde hutten met haar vrienden en grote zus en ze speelden in de hopen zand. Stella vertelt enthousiast: “Het is leuk om buiten zelf een spel te bedenken. Dat is ook mijn vraag aan de volwassenen: maak een spannende speeltuin, die ook leuk blijft als kinderen ouder worden.”   

Ze weet heel goed hoe de speeltuin van haar dromen eruitziet: “Een kabelbaan en een moeilijke klimmuur. Dát is uitdaging. Misschien ook nog een parcours dat je van de ene naar de andere kant moet komen, zoals in ‘ninja warrior’. Dat is leuk en dan beweeg je lekker veel. Misschien nog een steile glijbaan erbij. Over een paar jaar zit ik op de middelbare school, maar zo’n plek zou ik wel leuk blijven vinden.” 

Als ze op een spannende plek is, voelt ze zich vrij en blij:

"Dan kan ik overal naartoe rennen en ontdekken wat ik er allemaal kan doen. Dat vind ik echt veel leuker dan alleen binnenzitten, achter een schermpje."

Er zijn meer dan 400.000 kinderen zoals Stella. Zij willen dolgraag naar buiten, andere kinderen ontmoeten. Maar er is geen enkele veilige, leuke speeltuin in hun buurt. Noodgedwongen zitten ze binnen, met alle gevolgen van dien: ontwikkelingsachterstand, overgewicht, slechte ogen en zelfs depressie. Buitenspelen is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een gezond en gelukkig leven. We moeten nú iets doen! Anders verliezen we een hele generatie aan binnenzitten.  

Zorg jij er ook voor, dat kinderen als Stella hun energie buiten kwijt kunnen? Met jouw donatie realiseren we veilige, uitdagende speelplekken.

“Een kabelbaan en een moeilijke klimmuur. Dát is uitdaging!”

Stella -

Stella