Ga naar de inhoud van deze pagina.

13 gemeenten in Nederland pakken ‘de BUITENKANS’

13 gemeenten in Nederland pakken ‘de BUITENKANS’

13 mei 2024

De Buitenkans is een nieuw buitenspeelprogramma om meer kinderen aan het buitenspelen en bewegen te krijgen. Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Toch wordt er steeds minder gespeeld, maar liefst 400.000 kinderen spelen nooit buiten in de buurt en dat moet snel veranderen. Daarom helpt de Buitenspeelcoalitie in totaal 25 gemeenten om de buitenspeelmogelijkheden te vergroten. Dit is mogelijk door de steun van het Ministerie van VWS.

 

Iedereen denkt en doet mee

Om tot een speelplan voor de buurt te komen, brengt de Buitenspeelcoalitie zoveel mogelijk lokale stakeholders bijeen. Alle speelplekken in de wijk worden gefotografeerd en zo’n twintig betrokkenen schuiven aan. “De samenwerking met verschillende partners en collega’s in zo’n project is erg leuk en waardevol”, vertelt Pauline van der Loo van de Buitenspeelcoalitie. “Buitenspelen staat echt centraal, maar hoe we het budget gaan besteden, laten we bewust open totdat we ook de ouders en kinderen hebben gesproken”.

 

De beste buitenkans benutten is niet mogelijk zonder te luisteren naar de buurtbewoners. Via gesprekken met ouders en andere buurtbewoners en bijvoorbeeld via een speurtocht of buurtsafari met kinderen uit de buurt, zoeken we naar de mooiste kansen en maken deze concreet. Daarom roepen we alle bewoners waar de Buitenkans aan de slag gaat om mee te doen.

 

Totaalpakket: van plan naar uitvoering 

Ondersteund door de Buitenspeelcoalitie werken gemeenten samen met lokale partners, kinderen en ouders aan het weer leuk(er) maken van buitenspelen en het wegnemen van barrières daarvoor. Dit doen we met een totaalpakket aan aanpassingen in beleid, fysieke ruimte en lokale activiteiten. Doordat het programma van plan van aanpak tot uitvoering volledig is uitgestippeld, doen gemeentes graag mee met de Buitenkans. Vooral de begeleiding bij de buurt- en kinderparticipatie en vertaling naar een concreet speelplan kijken ze naar uit om samen aan te pakken.

 

Eind 2025 meer speeluitdagingen in 25 gemeenten

Meer dan 40 gemeenten waren enthousiast. Op dit moment gaan 13 gemeentes van start. Later in het jaar starten er nog eens 12 gemeentes. Met de expertise van de Buitenspeelcoalitie, ondersteuning en een cofinanciering van maximaal €55.000 kunnen zij aan de slag om kinderen de speelkansen te bieden die ze verdienen. Zo stimuleren we buitenspelen in buurt en bundelen we de krachten voor een mooi resultaat.

 

_______________________

 

Over de Buitenspeelcoalitie 
De Buitenspeelcoalitie is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton, Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteund door het Ministerie van VWS. Onder het motto: samen maken we buitenspelen makkelijk, zetten we ons in voor het vergroten van buiten(speel)kansen! Dat doen we mét betrokken gemeenten, maar uiteraard ook met de mensen en de kinderen die in de betreffende buurten en wijken wonen en spelen. 

 

Informatie

Kijk op jantjebeton.nl/buitenkans voor meer informatie
Vragen of meer informatie? Neem contact op met Steffi Appel, programmaleider van de Buitenkans.

Mail naar s.appel@jantjebeton.nl of bel 06-40816975.

 

Geselecteerde gemeenten

Gemeente Arnhem              Gemeente Almelo                           Gemeente Barneveld

Gemeente Beek                   Gemeente Breda                             Gemeente De Ronde Venen

Gemeente Den Haag           Gemeente Heusden                        Gemeente Olst-Wijhe

Gemeente Rotterdam          Gemeente Stein                              Gemeente Tiel

Gemeente Venlo