Algemeen
Als buitenspeelexpert zetten we ons in voor een gelukkige, gezonde generatie nu en morgen. In samenwerking met anderen.
We geven de kinderen zelf een stem, luisteren naar wat zij nodig hebben. We laten zien hoe belangrijk en leuk buitenspelen is.
We beïnvloeden beleid en samenleving en zorgen zo voor meer speelkansen en speelruimte.
We ondersteunen lokale initiatieven in straten, buurten, speeltuinen en scholen met geld en kennis.
We creëren speelplekken en leiden professionals en vrijwilligers op die kinderen stimuleren buiten te spelen.
Door heel Nederland zijn er onvoldoende uitdagende en vooral veilige speelplekken in buurten en wijken. Steeds meer georganiseerde speeltuinen verdwijnen. Het verkeer wordt steeds drukker. Groen maakt plaats voor beton. Bezorgde ouders vinden het buiten te onveilig en houden hun kinderen binnen. De aantrekkingskracht van PlayStation en social media bij kinderen is groot. Kinderen hebben weinig tijd om buiten te spelen: huiswerk maken, naar bijles gaan of een topprestatie leveren bij de sport- of muziekvereniging gaat steeds vaker voor.
Met als gevolg dat alle kinderen veel te weinig buitenspelen. 400.000 kinderen spelen zelfs nooit buiten. Niet-buitenspelen is ongezond en maakt ongelukkig.
Met buitenspelen ontwikkelen kinderen zich. Ze leren sociale vaardigheden en worden creatief. Ze krijgen beweging en het geeft ontspanning. Allemaal dingen die je nodig hebt voor een gezond en gelukkig leven, nu en later.
Het wordt buiten steeds moeilijker om veilig te spelen door het verkeer en dichte bebouwing. We kunnen er met elkaar voor zorgen dat er meer speelruimte komt in buurten. Op een plek waar geen gevaarlijke weg is en die gemakkelijk is te overzien door ouders en omringde huizen. De speelplekken moeten netjes zijn, zonder gevaarlijke onderdelen zoals scherpe punten, loszittende onderdelen en roest. Zo'n plek nodigt ook uit om te spelen. Waar meer mensen zijn, is het ook veiliger.
Het is waar dat sociale media en gamen kinderen binnenhoudt. Maar als het buiten leuker zou zijn, zouden kinderen veel liever buitenspelen. In veel buurten is er geen ruimte om veilig buiten te spelen. Het ontbreekt aan uitdagende speelplekken. Er zijn daardoor weinig kinderen om mee te spelen als je wel naar buiten gaat. We zitten in een vicieuze cirkel die we alleen kunnen doorbreken door meer veilige en uitdagende speelruimte te creëren en het weer fijn en leuk te maken buiten.
Buitenspelen na schooltijd is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zo leren ze zonder juf of meester zelfstandig sociale contacten leggen en situaties met elkaar oplossen. Spelen is leerzaam en ontspant. Het is de basis voor hun toekomst.
Gemeenten moeten veel problemen oplossen. Ze hebben vaak onvoldoende budget en/of kennis in huis om voor meer veilige speelplaatsen te zorgen. Jantje Beton heeft die kennis wel. Samen met gemeenten en buurtgenoten realiseren we bijvoorbeeld gezonde buurten, nieuwe speelplekken en organiseren we activiteiten.
We lobbyen om bij de landelijke politiek, gemeenten en projectontwikkelaars het belang van speeltuinen en speelkansen voor kinderen op de kaart te zetten. Zodat zij bijdragen aan buitenspelen. Samen met speeltuinorganisaties hebben we bijvoorbeeld een Speeltuinmanifest aangeboden bij de Tweede Kamer. En we vragen de landelijke politiek om een Speeltuinwet, die ervoor zorgt dat er in elke gemeente voldoende georganiseerde speeltuinen zijn en blijven bestaan.
Er zijn gelukkig veel mensen die het belang inzien van buitenspelen. We kunnen rekenen op de steun van heel veel donateurs, collectevrijwilligers, bedrijven, organisaties en subsidie van de overheid.
Dat is een plek waar álle kinderen samen kunnen spelen, ook kinderen met een handicap. De speelplek is goed toegankelijk, en alle kinderen voelen zich er welkom en uitgenodigd om mee te doen.
Kijk voor een aanvraag voor renovatie van een speelplek op onze website.
Het is ook mogelijk om mee te doen met onze jaarlijkse collecte. De helft van de door jullie opgehaalde opbrengst is voor je eigen speeltuin. Dit kunt je bijvoorbeeld besteden aan spelmaterialen, activiteiten of een opknapbeurt.
Speeltuinen in gemeenten waar nog geen toegankelijke speelplek voor kinderen met een beperking is, kunnen een aanvraag indienen bij het SamenSpeelFonds. Dit is een initiatief van Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind.
We hebben een stappenplan over wat je zelf of met buurtbewoners kunt doen om speelplekken te redden of te maken. Geweldig als jij je daarvoor inzet!
Je kunt altijd helpen als vrijwilliger bij onze jaarlijkse deur-aan-deur collecte. Meld je aan. Wil je direct iets doen voor kinderen en buitenspelen? De speeltuinen waar Jantje Beton mee samenwerkt zijn vaak op zoek naar vrijwilligers. Je vindt ze op de buitenspeelkaart.
Meldt de klacht bij de direct betrokken medewerker of afdeling. Die meldt de klacht bij de leidinggevende. De medewerker behandelt de klacht zorgvuldig en zoekt een passende oplossing. Als het nodig is, schakelt de medewerker de afdeling in voor een goede oplossing. Is de wijze van behandeling van de klacht niet naar wens, kan een formele klacht worden ingediend bij de klachtencommissie. Meer hierover lees je in onze klachtenregeling.
Doneren
Geweldig dat je overweegt ons werk te steunen. Kies zelf een manier die bij je past, dit zijn de mogelijkheden: een eenmalige gift, een vaste donatie per periode, periodiek schenken, Jantje Beton opnemen in testament, geven als bedrijf, een actie organiseren, collecteren.
Jantje Beton is in het bezit van de CBF Erkenning, het keurmerk voor goede doelen. Dit garandeert donateurs dat Jantje Beton zorgvuldig omgaat met elke euro en verantwoording aflegt. Dat doen we o.a. door het openbaar maken van ons jaarverslag, meerjarenbeleid en statuten.
Tijdens kantooruren kun je contact met ons opnemen door te bellen naar 030-244 70 00. Of stuur een mail naar info@jantjebeton.nl.
Tijdens kantooruren kun je contact met ons opnemen door te bellen naar 030-244 70 00. Je kunt ten alle tijde je donatie aanpassen naar een lager bedrag per maand of zelfs per kwartaal of per jaar doneren. Met elke gift maak jij al een verschil. Lees wat we met jouw donatie kunnen betekenen voor kinderen.
Onze projecten lopen vaak over een langere periode. Vaste donaties maken het makkelijker om die te steunen. Maar je kunt ook eenmalig doneren.
Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van vaste donateurs. Die werven we aan de deur en op straat. Dat doen we met een team van enthousiaste ambassadeurs, te herkennen aan hun Jantje Beton T-shirt, oranje jas en legitimatie badge. Deze werving is iets anders dan onze jaarlijkse collecteweek, daarbij vraagt een collectant een eenmalige gift. Als je besluit vaste donateur te worden dan ontvang je een bevestiging hiervan in de mail en word je kort erna gebeld om alle afspraken nog even te checken. Je wordt gebeld vanaf het telefoonnummer 030-7620999.
Op het Wervingsrooster kun je zien of onze wervers in jouw wijk lopen. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via donateurs@jantjebeton.nl of 030-2427280. Geef zoveel mogelijk informatie door, zoals de datum, de locatie of de naam van de werver.
Collecteren
De Jantje Beton collecte is ieder jaar in maart. Gedurende één week mag er langs de deuren worden gelopen met een collectebus. In de hele maand maart mag er online worden gecollecteerd.
Je kunt je eenvoudig in een paar minuten aanmelden. Deelname is gratis. Wij helpen je met materialen en informatie. Je mag met zoveel collectanten lopen als je wilt. Iedereen mag meedoen. Kinderen jonger dan 16 jaar onder begeleiding van een volwassene.
De helft van de door jullie opgehaalde opbrengst is voor je eigen organisatie. Dit bedrag mag je vrij besteden. Bijvoorbeeld aan spelmaterialen, activiteiten of een opknapbeurt van de speelplek.
Je kunt meedoen met je school, vereniging of club, maar je kunt je ook opgeven als individu.