Ga naar de inhoud van deze pagina.

Red de speeltuin!

Red de speeltuin!

Elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag

Kinderen geven aan dat ze het liefst buitenspelen in de speeltuin. Helaas blijkt uit onderzoek dat ruim een kwart van de speeltuinen binnen vijf jaar zal verdwijnen. Op dit moment spelen er 300.000 kinderen in Nederland nooit of nauwelijks buiten. Deze kinderen kunnen zich daardoor niet goed ontwikkelen.

Dit probleem zal nóg groter worden wanneer er zoveel speeltuinen verdwijnen en kinderen nog moeilijker buiten kunnen spelen. Maak je eigen online collectebus aan en red de speeltuin. Samen kunnen we ervoor zorgen dat elk kind in Nederland kan buitenspelen, elke dag!

Te weinig speelplekken

Collecteer mee

Er zijn te weinig plekken waar kinderen veilig kunnen buitenspelen en dat moet veranderen! Jantje Beton wil dat er meer speelplekken komen die toegankelijk, avontuurlijk, inspirerend en bovenal veilig zijn. Plekken waar kinderen van Quintens generatie kunnen opgroeien in welzijn en gezondheid.

Maak je eigen online collectebus aan en collecteer in een paar kliks gemakkelijk met Jantje Beton mee. Samen zorgen we voor meer speelplekken voor álle kinderen!

Maak je online collectebus aan

Verhalen van binnenzitters

Joshua
Joshua (10) woont op 3 hoog. Na school mag hij een uur gamen van zijn moeder, maar vaak wordt dit langer. Anders verveelt hij zich, want in zijn straat is niets te doen.
Kyra
Kyra (12) zit veel binnen, alleen. Ze vindt het eng buiten. De speeltuin in de buurt is oud en vies. Er zijn daar jongens met scooters, die vaak schreeuwen. Daarom blijft ze liever thuis op haar kamer.
Sem
Sem (11) vindt het moeilijk om vrienden te maken, want er is geen leuke speelplek in haar buurt. Zij voelt zich daarom vaak alleen.

Wat we doen

Ga je ook buitenspelen?

De Nationale Buitenspeeldag!

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren elk jaar op de 2e woensdag van juni de Buitenspeeldag. We maken van heel Nederland samen met allerlei organisatoren in het land één grote buitenspeelplek!

Wat was het weer leuk op 14 juni!

Doe je volgend jaar ook mee? Zet 12 juni 2024 alvast in je agenda!

Meer info Buitenspeeldag

De feiten rondom buitenspelen

1.
21% van de kinderen heeft weinig tijd om buiten te spelen.
2.
300.000 kinderen van 6-12 jaar spelen nooit buiten.
3.
29% van 6-7 jarigen kunnen/mogen niet alleen naar plekken die zij leuk vinden.
Anne Bakker, Buurtspeelcoach

Het belang van buitenspelen

"Buitenspelen is niet alleen heel leuk, maar ook heel belangrijk voor kinderen. Je ontwikkelt je lijf, je leert samenwerking. Als kinderen buitenspelen dan zie je hun zelfvertrouwen groeien. En als je dan bedenkt hoe vaak en hoeveel kinderen binnen zitten, dan maak ik mij echt zorgen."

Meer weten? Bekijk de buitenspeelvideo

Het Nieuws

Alle artikelen