Over Jantje Beton

Er zijn te weinig plekken waar kinderen veilig kunnen buitenspelen en dat moet veranderen! Jantje Beton wil dat er meer speelplekken komen die toegankelijk, avontuurlijk, inspirerend en bovenal veilig zijn.

Jantje Beton

Jantje Beton  is hét goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Kinderen spelen niet genoeg buiten. We dreigen een generatie te verliezen aan ‘binnenzitten’, terwijl buitenspelen het belangrijkste én het leukste onderdeel is van een gezond leven. Jantje Beton zet zich samen met anderen onvermoeid  in voor meer speelplekken, waar alle kinderen vandaag kunnen spelen, voor een gelukkige gezonde generatie morgen. Daarom zegt Jantje Beton … ELKE KIND MOET KUNNEN BUITENSPELEN, ELKE DAG!

Onze visie

Jantje Beton is dé buitenspeelexpert die zich onvermoeid en in samenwerking met anderen inzet voor het laten buitenspelen en bewegen van kinderen en jongeren. Hoe we dat doen?:

  • We leveren een directe bijdrage aan beleidsontwikkeling op het gebied van buitenspelen.
  • We organiseren grote, landelijke acties om heel Nederland te stimuleren om buiten te spelen.
  • We ondersteunen lokale initiatieven op straat, in de buurt en speeltuin die duurzaam bijdragen aan buitenspeelkansen en -faciliteiten.

Lees er meer over in de infographic van ons meerjarenbeleid:

Lees hier meer over in de samenvatting van het meerjarenbeleidsplan 2020-2024:

Wat we hebben bereikt

Duizenden kinderen zijn in de afgelopen jaren geholpen door Jantje Beton. Lees in het jaarverslag hoe groot de impact van spelen is:
>> Jaarverslag 2022

Branchevereniging LOS 

Jantje Beton ondersteunt de speeltuinen, kindervakantieorganisaties en stads- en kinderboerderijen die aangesloten zijn bij branchevereniging LOS, omdat dit hele belangrijke speelplekken zijn voor kinderen.


Geschiedenis

In 1968 is Jantje Beton ontstaan omdat er steeds meer ‘beton’ kwam en steeds minder ruimte om buiten te spelen. Vrijwel vanaf het begin heeft H.K.H. Prinses Beatrix zich ingezet voor Jantje Beton. Zij gaf toen al aan: ‘Vertel ons wat er in jullie ogen allemaal beter zou kunnen. Het gaat immers om jullie geluk en jullie toekomst. Jullie hebben daarom recht van spreken’. Een uitspraak die uniek is voor die tijd. Daarnaast heeft zij het beeldje voor Jantje Beton gemaakt. Het mannetje met het vuistje in de lucht dat symbool staat voor alles wat Jantje Beton doet: opkomen voor kinderen en spelen!


H.K.H. Prinses Beatrix die in 1968 haar eerste interview voor Jantje Beton met de kinderen doet.

Raad Van Toezicht

De Raad van Toezicht ziet toe op de algemene gang van zaken en het functioneren van de directeur-bestuurder. Op dit moment bestaat de Raad van Toezicht uit:

Anko van Hoepen
Pieter Broekaart 
Anna van Berkum 
Manon Vanderkaa 
Milo Schoenmaker 
Paul van Gessel