Over de Buitenspelers

Naar buiten gaan is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. De laatste jaren spelen kinderen steeds minder buiten, wat invloed heeft op onder meer de beweegactiviteit. De helft van de kinderen in Nederland voldoet namelijk niet aan de dagelijkse norm aan beweegactiviteit. Buitenspelen is hiervoor een hele goede oplossing. Alleen moet er dan iets fundamenteels veranderen om kinderen en jongeren weer naar buiten te krijgen.

Het stimuleren van intrinsieke motivatie en overbrengen van het belang van naar buiten gaan onder kinderen werkt soms net even anders. De communicatie met de doelgroep is vaak belerend, van bovenaf en vaak beredeneerd van achter een bureau. Terwijl er eigenlijk maar één groep is die echt de taal van de kinderen spreekt en tot actie aanzet: de kinderen zelf. De onbevangenheid van de kinderen is de sleutel naar het maken van impact op de groep in een oh-zo belangrijke levensfase.

Daarom geeft Jantje Beton het podium letterlijk aan de kinderen. De communicatie vanuit Jantje Beton zal worden bedacht en verzorgd door kinderen. De kinderen zijn de spreekbuis richting hun doelgroep en adviseren Jantje Beton op welke manier buitenspelen het best ingericht kan worden. Een heuse kinderraad met veel invloed op de besluitvorming en communicatie. Zo krijgen de kinderen wat ze verdienen, aandacht en spreektijd. Dit is wat de Buitenspelers doen:

  • Coole buitenspeelactiviteiten bedenken
  • Een paar keer per jaar bij elkaar komen 
  • Deelnemen als jurylid voor Jantje Beton prijzen (zoals de Jantje Beton Prijs)
  • Ambassadeur zijn van Jantje Beton

Hey, wij zijn de Buitenspelers!

"We zijn een club begonnen. Om met z’n allen meer en vaker naar buiten te gaan. En die noemen we de Buitenspelers. Wil jij ons helpen? Je kunt je nu aanmelden om ook Buitenspeler te worden!"