Ga naar de inhoud van deze pagina.

Mariëtte Hamer

Mariëtte Hamer

Onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Mariëtte Hamer (1958) is voormalig Nederlands politica, oud voorzitter van de SER en sinds 2022 Nederlands onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Mariëtte is een bruggenbouwer pur sang, al jarenlang zet zij zich vol vuur in voor kansengelijkheid en een leven lang ontwikkelen voor iedereen. Voor deze verdiensten heeft zij in november 2022 haar eredoctoraat in ontvangst genomen aan de Universiteit van Tilburg. Met haar ervaring in politiek en het maatschappelijke debat is zij voor Jantje Beton een onmisbare schakel om jeugd, overheid en bedrijfsleven met elkaar samen te laten werken.

Mariëtte groeide als middelste van een gezin met drie kinderen op in Amsterdam-West, toen nog een nieuwbouwwijk met veel speelruimte en groen. Spelen kon op het speelpleintje tussen de flats, maar ook op het grasveld - waar later nog meer gebouwen zouden komen. “Mijn oudste broer was autistisch, in een tijd waarin niemand wist wat autisme was. Op school werd hij volkomen verkeerd begrepen en beoordeeld. Daar was ik geschokt door. Ieder kind verdient het om gezien te worden en zijn eigen talenten te ontwikkelen. Deze overtuiging loopt als een rode draad door mijn leven. Ruimte maken voor kinderen om te groeien, gezond te zijn en zich te ontwikkelen, dat vind ik belangrijk. Natuurlijk horen daar bewegen en buitenspelen bij.”

Mariëtte weet als geen ander wat het belang is van buitenspelen, dat een kind zich vrij en gelijkwaardig voelt op straat, omdat de verschillen er even niet toe doen. Dit heeft niet alleen effect op het kind, het echoot door in alles. “We moeten grotere plaatje zien; vrijelijk en avontuurlijk spelende kinderen nu, zorgen ook voor een gezonde samenleving later. Daar hebben wij allemaal baat bij. Én daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor!”

Er samen de schouders onder zetten, dat is waar Mariëtte voor gaat. “Voor de toekomst van Nederland is een gezonde leefomgeving super belangrijk. De oplossing ligt niet bij één partij, niet alleen bij de kinderen, ouders of school. Ook het bedrijfsleven en de overheid zijn nodig om buitenspelen te bevorderen. De kracht zit in de optelsom, samenwerken is het sleutelwoord. Kijk naar hoe je kunt helpen, wat je kunt bijdragen en met wie je daarvoor om tafel moet.”

“Met de juiste kansen en met de juiste ruimte, zie je een kind boven zichzelf uitstijgen. Dat is waardevol voor het kind én voor ons allemaal. Groeien doen we samen.”