Erik Scherder

Hoogleraar neuropsychologie

Erik Scherder (1951) is Nederlands hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en zet zich in voor Jantje Beton om kinderen meer aan het spelen te krijgen. Hij weet vanuit zijn wetenschappelijke kennis als geen ander wat het belang van bewegen en buitenspelen is. Erik zal door middel van zijn kennis, wetenschap, onderzoek en samenwerkingen binnen de politiek van grote waarde zijn voor de kwaliteit van de initiatieven van Jantje Beton.

Play

Erik wil nog meer dan ooit aandacht vragen voor het belang van buitenspelen. ‘Het aantal uren dat een kind buiten speelt is afgenomen en dat heeft een aantal negatieve gevolgen. Naast alle nadelen van stilzitten op je stoel of bank, heeft buitenspelen een aantal voordelen. Denk aan het aangaan van uitdagingen, nieuwe dingen ontdekken en het moeite doen voor elkaar en het oplossen van conflicten.’ Een verrijking voor het leven die nu gemist wordt. 

In de jongere jaren van Erik was buitenspelen heel normaal en op die tijd kijkt hij met heel veel plezier terug. ‘Ik bouwde samen met mijn broer een kar van hout, maar voetbalde ook veel buiten en daarnaast deed ik nog veel meer dingen. Als ik daaraan terugdenk besef ik dat we veel meer moeite deden dan kinderen nu. We knutselden en maakten van alles en gingen veel meer op pad.’ 

Inmiddels heeft Erik de houten kar ingeruild voor de fiets en zijn wandelschoenen. ‘Dagelijks probeer ik een uur te fietsen of te wandelen. Vanuit de literatuur weet ik dat je het jezelf moet verplichten om elke dag een uur te bewegen.’ Bewegen zou de basis moeten zijn voor alle mensen en het is aan ons om te begrijpen dat naast dat het plezier en voldoening oplevert het ook écht je immuunsysteem versterkt. 

“Een gezonde levensstijl met voldoende beweging is in de huidige crisis het allerbelangrijkste voor onze gezondheid en het brein. We bewegen minder terwijl we het meer nodig hebben dan ooit.”

Andere ambassadeurs aan het woord

  • Jill

    Roord Profvoetbalster van Manchester City en speelster van de Oranje Leeuwinnen.
  • Tim

    Hogenbosch Boswachter en presentator.
  • Anne

    Appelo Zangeres, actrice, musicalster en presentatrice voor ZAPP.

Terug naar alle ambassadeurs