Ga naar de inhoud van deze pagina.
meisjes-water-spelen-jantjebeton

Zomerse waterspelletjes buiten

Zomerse waterspelletjes buiten

“Pfoe. Het is toch best wel warm…” Zodra het mooie zomerweer om de hoek komt kijken is het heerlijk om buiten te spelen met water! Een beetje verkoeling is dan wel op z’n plaats. Daarom hebben we een top 5 gemaakt van de allerleukste waterspelletjes om buiten te doen deze zomer!

1. Flessenvoetbal

Een van de bekendste waterspelletjes is natuurlijk flessenvoetbal. Alle spelers staan voor een met water gevulde plastic fles. Ze kunnen in een cirkel staan of juist tegenover elkaar. Met een voetbal proberen ze elkaars fles om te schoppen, maar moeten ze ook voorkomen dat hun eigen fles omvalt. De voetballer met de volste fles wint! Plezier gegarandeerd!

Aanpassingen voor rolstoelen:

  • Zorg voor voldoende ruimte voor rolstoelen om vrij te bewegen.

  • De bal moet altijd laag blijven om gevaarlijke situaties te voorkomen.

  • Bepaalde gebieden kunnen gemarkeerd worden als niet-betreedbaar voor veiligheid.

2. Waterballonnen vangen

Zeg je zomer, dan zeg je waterballonnen! Vul twee emmers met dezelfde hoeveelheid gevulde waterballon en verdeel de groep in twee teams. Gooi de waterballonnen één voor één vanaf een lijn naar een teamlid die aan de overkant de ballon probeert te vangen. Alle ballonnen die heel blijven worden in een lege mand gestopt. Het team met de meeste hele waterballonnen wint, dus dat wordt een waterballet!

Aanpassingen voor rolstoelen:

  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de spelers voor manoeuvreerruimte.

  • Gooi de ballonnen op een comfortabele hoogte.

  • Gebruik eventueel grotere ballonnen voor een gemakkelijkere vangst.

3. Sponsgevecht

Pfoe wat een hitte! Maar met een sponsgevecht krijg je gelukkig wat verkoeling. Verzamel een flink aantal sponzen van verschillende maten en zet een emmer of bak met water voor elk team klaar. Je maakt de spons nat en gooien maar! Natuurlijk kun je allerlei varianten en regels bedenken. Speel bijvoorbeeld trefspons door een vak voor elk team te maken waar ze niet uit mogen. Wie afgegooid wordt door het andere team wacht bij de emmer totdat iedereen van één team af is. Wie houdt het langste droge kleren?

Aanpassingen voor rolstoelen:

  • Zorg voor voldoende ruimte om vrij te bewegen en manouvreren.

  • Plaats de emmers op een hoogte die toegankelijk is voor alle spelers.

  • Zorg voor een gladde ondergrond om het risico op omvallen te minimaliseren.

4. Waterglijbaan

Met een stuk zeil, water en zeep maak je de vetste waterglijbaan bij jou in de buurt! Glijd met een kleine aanloop over deze geïmproviseerde glijbaan. Dat is op zichzelf al heel leuk, maar zoek je naar een (wedstrijd)spel waarbij je de waterglijbaan kunt gebruiken? Dan kun je ook twee teams knikkers laten overbrengen.

5. Old-school watergevecht

Een old-school watergevecht valt altijd in de smaak… Trek alle materialen waarmee water gegooid kan worden uit de kast. Van waterpistolen en emmers tot waterballonnen en lege flessen. Vul deze met water en maak iedereen zo nat mogelijk.

Ben jij niet vies van een beetje water? Ga dan met deze 5 waterspelletjes een hele leuke (en natte) zomer tegemoet.

Aanpassingen voor rolstoelen:

  • Zorg voor voldoende ruimte en een vlakke ondergrond voor veilig manoeuvreren.

  • Plaats waterpistolen en waterballonnen binnen handbereik van rolstoelgebruikers.

  • Pas de intensiteit en snelheid van het spel aan op basis van de mobiliteit van de spelers.

6. Waterlimbo:

LI LA LIMBO! Vul een tuinslang met water en houd deze op een laag niveau. Kun jij onder de straal water doorlopen zonder deze aan te raken? Breng de straal steeds iets lager na elke ronde om het moeilijker te maken.

Aanpassing voor rolstoel:
Rolstoelgebruikers kunnen ook onder de waterstraal door gaan. Pas de hoogte van de straal wel aan zodat iedereen kan deelnemen.

7. Waterballonnen estafette:

SPLASH! Verdeel spelers in teams en geef elk team een emmer met waterballonnen. Op het start-teken moet het eerste lid van elk team een waterballon oppakken, ermee naar een vooraf gemarkeerde lijn lopen en de ballon daar laten knappen. Ze rennen dan terug naar hun team en taggen het volgende teamlid, die hetzelfde doet.

Het team dat als eerste alle waterballonnen laat knappen, wint.

Aanpassing voor rolstoel:
Plaats de start- en keerpunten op een geschikte afstand en zorg voor voldoende ruimte rondom voor rolstoelbewegingen.

8. Waterpistool doelwit:

Klaar voor de start... schieten maar! Zet verschillende doelwitten (zoals plastic bekers of drijvende voorwerpen) op een tafel, in een zwembad of op een andere stabiele ondergrond. Gebruik waterpistolen om op de doelwitten te schieten en ze om te gooien.

Wie de meeste doelwitten omgooit binnen een bepaalde tijd wint.

Aanpassing voor rolstoel:
Zorg voor voldoende bewegingsruimte en plaats de doelwitten op een hoogte die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

9. Waterpong:

Plaats plastic bekers gevuld met water in een piramide op een tafel. Gebruik pingpongballen om te proberen de bekers om te gooien. Elk team heeft een bepaald aantal worpen om zoveel mogelijk bekers om te gooien.

Aanpassing voor rolstoel:
Zorg ervoor dat de tafel op een geschikte hoogte staat en dat rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen gooien of rollen.

10. Waterballonnen volleybal

Zet een net op als je dat hebt, anders kun je een denkbeeldige lijn gebruiken om het speelveld te verdelen. Verdeel de spelers in twee teams, elk aan een kant van het veld.

Het doel is om de waterballon over het net te gooien naar het andere team, zonder dat de ballon breekt. Elk team mag de waterballon maximaal drie keer aanraken voordat ze het over het net gooien. Het andere team moet proberen de ballon terug te gooien zonder dat deze breekt. Als een team de ballon laat breken of de bal niet correct terug kan gooien, verliest het team een punt.

Aanpassingen voor rolstoelgebruikers:

  • Rolstoelgebruikers kunnen ook deelnemen door de waterballon te gooien of terug te gooien terwijl ze in hun rolstoel zitten.

  • Zorg voor voldoende ruimte en een vlakke ondergrond voor rolstoelbewegingen.

Deze waterspellen zijn leuk, verfrissend en perfect voor warme zomerdagen. Ze bevorderen teamwork, nauwkeurigheid en natuurlijk veel lachen en plezier!