Ga naar de inhoud van deze pagina.

Touwtjespringen

Touwtjespringen

Touwtjespringen heb je vast wel eens geprobeerd. En je wist vast ook al dat het supergezond is. Het is een hele goede oefening omdat je handen, voeten en hersenen goed moeten samenwerken. Ook leer je te balanceren. Maar touwtjespringen is vooral heel leuk! Ken je deze spelletjes al?

Leuke spelletjes met een springtouw

In je eentje touwtjespringen kan bijna overal. Voor de spelletjes met meer spelers kun je beter een wat grotere vrije plek zoeken, zoals een pleintje.

1 speler

Oefenen! Touwtjespringen gaat in het begin vaak nog mis en langzaam. Maar hoe meer je het doet, hoe beter het gaat. Hoe vaak kun jij achter elkaar springen?

Liever wat moeilijker? Probeer dan op één tegel te blijven tijdens het touwtjespringen. Of draai het springtouw de ander kant op en spring achteruit. Zo, dat is even wat anders! Of probeer eens 10 minuten lang touwtje te springen, dat is een hele uitdaging!

2 spelers

Heb je wel eens geprobeerd om met z’n tweeën touwtje te springen met één springtouw? Als het touw lang genoeg is (of jullie niet al te lang zijn), kun je naast elkaar staan en allebei één uiteinde van het touw draaien. Je kunt ook vlak voor elkaar gaan staan, één iemand draait en jullie springen allebei vlak na elkaar. Lukt het?

3 spelers of meer

Als je met meer spelers bent, kun je ook op een andere manier springen. Eén speler staat in het midden en de andere spelers staan er in een cirkel omheen. De speler in het midden draait niet al te snel het springtouw in het rond, over de grond. De spelers die erom heen staan moeten over het touw heen springen zodra het touw bij hen is. Als een speler geraakt wordt is hij/zij af. Je speelt door tot iedereen af is, daarna mag iemand anders in het midden gaan staan.

Let op! Het uiteinde van het springtouw is hard en het kan pijn doen als je deze te hard tegen je aan krijgt. Draai het touw dus nooit te snel in het rond en niet hoger dan een paar centimeter boven de grond.

Deze speeltip komt uit het project Power of Play van Jantje Beton en Right to Play. Power of Play is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.