JANTJE BETON ZOEKT MEEST SPEELVRIENDELIJKE GEMEENTE VAN NEDERLAND

Nieuws — 30 januari 2023

Die werkt aan de ideale mix van fysieke ruimte en sociale aspecten op speelgebied! Doe mee en win de Jantje Beton Prijs 2023! 

WIE ZOEKT JANTJE BETON? 

De meest speelse goede doelenorganisatie van Nederland is op zoek naar de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland die in aanmerking komt voor de Jantje Beton Prijs, mogelijk gemaakt door AM. Voorwaarden: je werkt aan de ideale mix van fysieke ruimte en sociale aspecten op speelgebied én jouw gemeente werkt pro-actief samen met kinderen en jongeren.  

WAAROM IS BUITENSPELEN BELANGRIJK?  

Buitenspelen is niet alleen heel leuk, het is ook superbelangrijk. Door te spelen krijgen kinderen namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals vrienden maken, omgaan met tegenslagen en motorische vaardigheden. Dingen die later best nog wel eens van pas komen. Toch wordt (buiten)spelen door tijdgebrek en te weinig speelplaatsen steeds minder vanzelfsprekend. Een op de zes kinderen speelt niet buiten. Voor kinderen in kwetsbare (speel)posities is het vaak helemaal niet mogelijk.  

HOE MAAK JE KANS?  

De gemeente die aan kan tonen ernaar te streven dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten kunnen spelen en bewegen, komt in aanmerking voor de Jantje Beton Prijs. Heeft jouw gemeente bijv. een speelruimtebeleid? Worden kinderen en jongeren actief betrokken bij dit beleid? Besteedt jouw gemeente in het beleid ook aandacht aan samen spelen (inclusie)? Dit zijn een paar voorbeelden van de 10 thema's voor speelvriendelijkheid waarop de inzendingen beoordeeld worden. Een vakjury, voorgezeten door Mariëtte Hamer, en kinderjury kiezen samen de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.  

WAT HEEFT JANTJE BETON JOU TE BIEDEN?  

 • Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 22 mei wordt jouw gemeente in de schijnwerpers gezet  
 • Twee jaar lang mag je in alle communicatie meenemen dat jij de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland bent  
 • Jantje Beton communiceert in al haar social kanalen en op de website over jouw gemeente 
 • Een speciaal ontworpen logo / vlag / banier en een speciale perstoolkit wordt beschikbaar gesteld  
 • Uniek beeldje van Jantje Beton die op een prominente plek geplaatst kan worden  
 • Gratis advies op maat: een dag lang helpen we jouw gemeente om nog speelvriendelijker te worden 
 • Bijdrage voor het opknappen van een speelplek t.w.v. 5.000 euro

WAT BRENG JIJ MEE?  

Als gemeente vind jij het superbelangrijk dat kinderen en jongeren speelruimte en speelkansen krijgen. Je vindt het zo belangrijk dat je graag je opgedane kennis en expertise uit wilt dragen richting andere gemeentes. Je wordt de gemeentelijke ambassadeur van Jantje Beton!  

PLANNING & PROCEDURE 

 • 23 maart: deadline indienen inzending  
 • Maart: selectie van de 10 beste inzendingen  
 • April : beoordeling door de vakjury en kinderjury  
 • 22 mei : feestelijke prijsuitreiking in Leiden (de winnaar van 2021)!  

De procedure is eenvoudig, in drie stappen meld je jouw gemeente aan en ding je mee naar de Jantje Beton Prijs! Ga naar de procedure. 

INSCHRIJVING GESLOTEN  

Gemeentes konden tot 23 maart zich aanmelden om kans te maken. Met hun inzending overtuigden ze Jantje Beton dat ze de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn. Wil je meer weten over deze prijs of heb je een andere vraag? Stuur een mail naar prijs@jantjebeton.nl of bel naar Michelle Cramwinckel via 06-3651 6847.