Jantje Beton activiteiten

Power of Play

1 januari t/m 31 december

Begin 2019 start ons project voor basisscholen en BSO’s: de Power of Play. Waarbij leerlingen uit de midden-en bovenbouw hun eigen speelmateriaal maken en speelactiviteiten doen met focus op samenwerken en respect. Doen jullie ook mee? Deelname is gratis en aanschaf van materialen is niet nodig.

We moeten steeds meer, en spelen steeds minder. Terwijl spelen het belangrijkste én leukste onderdeel is van een gezond leven. Daarom bieden Jantje Beton en Right To Play 20 basisscholen en BSO’s in Nederland en Rwanda het project Power of Play aan. Het project richt zich vooral op het belang van spelen. Je kunt als school of BSO al meedoen als er één groep aan beide onderdelen deelneemt. Je bepaalt zelf met welke groep / hoeveel kinderen jullie meedoen en op welk moment in het jaar. Je ontvangt als leerkracht / pedagogisch medewerker onze handleiding en volgt onze online speeltraining wanneer jou dat uitkomt.

Onderdeel 1: Maak je eigen speelmateriaal

Dit zijn 6 lessen van 1 tot 1,5 uur: kinderen maken hun eigen speelmateriaal van restmaterialen. De kinderen worden zich bewust van materiaal, speelgoed en werken aan vaardigheden als creativiteit, inventiviteit en ontwerpen. 

Wil je voorbeeld lessen bekijken?
>> Voorbeeld pagina's handboek

Onderdeel 2: Doelgerichte speelactiviteiten

In periode van 8 tot 10 weken, wekelijks 40 minuten: ervarend leren door middel van sport- en spelactiviteiten die de fysieke, sociale en cognitieve ontwikkeling bevorderen. Leerlingen, die de pilot deden, zeiden vooral geleerd te hebben op het gebied van respect voor elkaar, goed kijken voordat je iets doet en jezelf zijn. De leerkracht of de pedagogisch medewerker (BSO) doet elke week minimaal 1 doelgerichte speelactiviteit met de groep.

Wil je voorbeeld activiteiten bekijken?
>> Voorbeeld pagina's handboek

Spelend leren met power of play

  • Kinderen werken aan vaardigheden als creativiteit, inventiviteit en ontwerpen. Ze nemen deel aan speelactiviteiten met de focus op samenwerken en respect.
  • Actieve opdrachten, waarbij leerlingen zelf aan de slag gaan en ontdekken en onderzoekend leren.
  • Via foto's en filmpjes zien Nederlandse leerlingen hoe leeftijdsgenoten in Rwanda dit project aanpakken

MEEDOEN OF MEER INFORMATIE? 

Doet jullie school of BSO ook mee? Meld je dan per e-mail aan via m.verburg@jantjebeton.nl. Daar kun je ook voor vragen terecht.

IN HET KORT 

Waar: Basisscholen in Nederland en Rwanda én buitenschoolse opvang in Nederland. Jantje Beton focust zich op scholen en buitenschoolse opvang in Nederland.  
Doel: 20.000 leerlingen in Nederland en Rwanda doen mee aan de speelactiviteiten, spelenderwijs ontwikkelen zij 21e eeuwse vaardigheden. 
Gefinancierd: Door de Postcode Loterij, 2017: € 1.475.000.