Reken je rot
Op een speelse manier de buurt ontdekken en tegelijkertijd je hersens laten kraken… dat kan met de rekenroutes van het project Reken je Rot! Samen met Stichting Actief Leren, Mixit en kinderen, ouders en leerkrachten uit de wijk ontwikkelden we speelse rekenroutes voor de wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam. Kinderen kunnen via de webapp direct aan de slag: door opdrachten te maken verslaan ze verschrikkelijke monsters die zich door de buurt hebben verspreid!
Bij het project Reken je Rot! bedenken we samen met kinderen, ouders en leerkrachten een route door de buurt langs pleintjes, scholen en andere interessante plekken. Op de route zijn allerlei aanknopingspunten te vinden voor rekenopdrachten, zoals getallen die op een muur geschilderd zijn, de huisnummers van de scholen of de afmetingen van het sportveldje. De route wordt afgemaakt door er een leuk of spannend verhaal bij te bedenken. Zo moeten de kinderen in Bospolder-Tussendijken de buurt redden door de Rekenmonsters van Rekenstein te verslaan.
De rekenroutes (3 niveaus) zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer groep 6 en worden idealiter tijdens schooltijd in groepjes gelopen. Kinderen reageren enthousiast, ondanks dat sommige opdrachten behoorlijk pittig zijn: “Was elke rekenles maar een les als dit!” Ook voor de begeleiders is het soms even zoeken naar de juiste oplossing. Gelukkig kunnen zij in de webapp rekenroutes een uitleg vinden waarmee ze de opdrachten kunnen controleren en de kinderen tips kunnen geven. Hebben de kinderen geen telefoon of tablet waarmee ze op stap kunnen gaan? Voor hen is er via de webapp een printbare versie van de route beschikbaar.
INTERESSE IN EEN EIGEN REKENROUTE?
We denken graag mee over het uitbreiden van de webapp met meer routes in andere plaatsen of buurten. Samen kunnen we op zoek naar financiering en samenwerkingspartners om dit mogelijk te maken.
Waar: Bospolder-Tussendijken, Rotterdam.
Doel: Kinderen meer laten spelen en bewegen tijdens de lestijd en -eventueel- na schooltijd.
Gefinancierd: met behulp van co-financiering door CityLab010
Samenwerking: Stichting Actief Leren, de Valentijnschool, de Lucasschool, Mixit, YipYip, LekkerFit en Hoogland Productions