Jantje Beton project

Geef elk kind een buitenspeelkans

Kinderen spelen steeds minder buiten. Eén op de zes zelfs nooit. Eigenlijk heb je best wel mazzel, als je lekker kunt buitenspelen. Het beste recept voor gezond opgroeien ligt gewoon buiten op straat en in de speeltuin.

Elke vader, moeder, opa, oma is er groot mee geworden. Vrij buitenspelen. Dingen bedenken. Contact maken met anderen. Sterker worden. Wat een feest was dat!

Maar nu?

Kinderen spelen nu steeds minder buiten. Door scherm-verslavingen. Omdat er te weinig vriendjes op straat zijn. Of omdat ze niet gestimuleerd worden. 

Eén op de zes speelt zelfs nooit buiten. Nooit. Zoals Kyra.


Erik Scherder: “Spelen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door buitenspelen word je sociaal vaardiger en fysiek en mentaal sterker. Je leert met elkaar omgaan. 

Maar er is een crisis gaande. Kinderen spelen minder buiten. 17% van de kinderen zelfs nooit."

"Je kent mij als een pleitbezorger van bewegen. Zitten is het nieuwe roken. En niet-spelen is het nieuwe zitten.

Toekomstige generaties komen daardoor in de knel: sociaal, mentaal en fysiek. Kinderen worden te zwaar, bijziend, krijgen last van hun nek, rug en algehele motoriek.”

Net als Erik Scherder maken we ons daar bij Jantje Beton grote zorgen over. Want wie niet speelt is doodongelukkig. 

Dat willen wij voorkomen! Door ervoor te zorgen dat álle kinderen kunnen en gáán buitenspelen. Met speelplekken en acties. 

En daar is jouw hulp heel hard bij nodig. Met jouw bijdrage kan Jantje Beton speeltuinen onderhouden, schoolpleinen vergroenen en acties organiseren. Zoals de Nationale Buitenspeeldag. 

Zo help je jouw kinderen, kleinkinderen, buurtkinderen aan een fijne jeugd nu en een gezonde toekomst. 

Help je mee? Doneer dan aan Jantje Beton

Geef elk kind een buitenspeelkans!