Wipkip maakt plaats voor groenere speelplek

Nieuws — 28 september 2023

Bij het Cruyff Court aan de Servilliusstraat in Weert is een watertappunt onthuld. Dat gebeurde door drie leerlingen van BS Markeent en wethouder Martijn van den Heuvel. Het is het startsein voor een flinke metamorfose van de speelplek naast het voetbalveldje.

Wensen buurtbewoners

De komende maanden wordt het pleintje bij het Cruyff Court grondig aangepakt. “We hebben de buurt gevraagd van wat zou je hier willen”, zo vertelt Thea Jetten. Zij is projectleider Gezonde Buurten bij het IVN Limburg. “.. We gaan hier een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek van maken .. Met name voor kleine kinderen zeiden ouders: wij willen een plek waar wij kunnen zitten maar dat we de kinderen wel in de gaten kunnen houden”.

De waterpomp blijft

Alle speeltoestellen die momenteel op het speelpleintje staan zullen verdwijnen. Op één na: “Het water (de waterpomp, red.) dat blijft behouden. Daar was heel veel behoefte aan .. De speelplek wordt veel groener en speelser”, aldus Jetten. Op dit moment bestaat het pleintje voor een groot deel uit stenen. Ook die gaan verdwijnen. “De paden die aangelegd worden zullen breed zijn zodat ook rolstoelers er goed gebruik van kunnen maken”. Verder zullen nieuwe bomen voor meer schaduw en verkoeling zorgen. In maart volgend jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

140.000 euro

In het kader van het landelijke project ‘Gezonde Buurten’ heeft de gemeente voor het aanpakken van de speelplek een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen. De helft van de kosten, in totaal zo’n 140.000 euro, kan hiermee bekostigd worden. De andere helft is voor de rekening van de gemeente Weert.

‘Gezonde Buurten’ is een project van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG. Voor het realiseren van een nieuwe speelplek bij de Servilliusstraat werken deze organisaties o.a. samen met Punt Welzijn, de gemeente Weert en Speeltuinwerk Limburg.

Wat de buurt wil

Het ontwerp voor de groenere speelplek is dus in overleg met de buurtbewoners gemaakt. Maar daar houdt de inspraak in de plannen niet op. Aanstaande maandag 2 oktober wordt namelijk een open inloopmiddag gehouden. Deze vindt plaats aan de Servilliusstraat 174 (de ruimte van de huismeester) en duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen daar het ontwerp bekijken en hun mening erover geven.

Bekijk de uitnodiging: https://iwdg.nl/3Zw6w55 (PDF)

Onthulling

We waren woensdag aanwezig bij de onthulling van het watertappunt bij het Cruyff Court. In deze video zie je hoe dat in zijn werk ging en vertelt o.a. wethouder Martijn van den heuvel dat een wipkip niet meer van deze tijd is en dat de onthulling van het tappunt pas het begin is van de metamorfose van de speelplek bij het voetbalveldje: