Prinses Beatrix reikt Jantje Beton Prijs uit

Persbericht — 11 november 2021

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden reikt woensdagmiddag 24 november in Culemborg de Jantje Beton Prijs uit. Jantje Beton kent deze prijs toe aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.  

OVER DE JANTJE BETON PRIJS

De Jantje Beton Prijs is ontstaan in 1978 en is vijf keer uitgereikt aan individuen die zich op een speciale manier hebben ingezet voor buitenspelen. Vanaf 2021 wordt de prijs tweejaarlijks uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen. Een vakjury en een kinderjury kiezen samen de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.

Deze nieuwe insteek voor de Jantje Beton Prijs is een stimulans voor gemeenten om inclusief speelbeleid te realiseren waardoor er meer goede buitenspeelplekken voor alle kinderen in de directe leefomgeving worden gerealiseerd. Buitenspelen is namelijk niet alleen heel leuk, het is ook superbelangrijk. Door te spelen krijgen kinderen en jongeren namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals o.a. vrienden maken, omgaan met tegenslagen en motorische vaardigheden.

GEMEENTEN UIT HEEL NEDERLAND

In de zomermaanden heeft Jantje Beton gemeenten opgeroepen om zich aan te melden voor deze prestigieuze prijs. Om kans te maken is het belangrijk dat een gemeente de ideale mix van fysieke ruimte en sociale aspecten op speelgebied heeft én pro actief samenwerkt met kinderen en jongeren. Gemeenten uit heel Nederland hebben zich aangemeld om in aanmerking te komen voor deze prijs. Jantje Beton is onder de indruk van de kwalitatief goede inzendingen.

BEKENDMAKING 3 GENOMINEERDEN 'MEEST SPEELVRIENDELIJKE GEMEENTE VAN NEDERLAND'

In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn 10 gemeenten voorgelegd aan de vakjury. Deze deskundige juryleden hebben onder voorzitterschap van Mariëtte Hamer 3 gemeenten geselecteerd. Dit zijn (in willekeurige volgorde):  

  • Almere
  • Leiden
  • Apeldoorn

Zaterdag 13 november komt de kinderjury bijeen om een winnaar te kiezen. Dave Ensberg-Kleijkers (directeur-bestuurder Jantje Beton): “We vinden het heel belangrijk dat ook de stem van de kinderen wordt gehoord.”

Op 24 november maakt de kinderjury tijdens de feestelijke uitreiking bekend welke gemeente zich een jaar lang meest speelvriendelijke gemeente van Nederland mag noemen.

Beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix

Prinses Beatrix woont het plenaire programma bij en reikt samen met één van de leden van de kinderjury de Jantje Beton Prijs uit. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton.

Lees hier meer over de Jantje Beton Prijs.

Kijk op 24 november tussen 14:30 en 15:30 uur live mee met de uitreiking via de livestream.

Persfoto: klik hier >>

Doneren