Podcast: Speeltuinen zijn eigenlijk een nationale geluksmachine

Nieuws — 20 november 2023

In de podcast Goed Doen, een initiatief van Van Lanschot Kempen, bespreekt Marnix Kluiters met Dave Ensberg, directeur van Jantje Beton, waarom buitenspelen eigenlijk voor iedereen – zelfs voor grote mensen - zo belangrijk is.

Luister op Spotify 

Luister via Apple Music

                                      

Speeltuinen zijn eigenlijk een nationale geluksmachine

Kinderen spelen bijna niet meer buiten, maar zitten de hele dag binnen achter een computerscherm. Jantje Beton strijdt daartegen, want kinderen worden fit en gelukkig van lekker buiten spelen. “Speeltuinen moeten opnieuw worden gewaardeerd”, zegt Dave Ensberg, directeur-bestuurder van Jantje Beton.

In de jaren zestig reden auto’s met 80 kilometer per uur door de Amsterdamse binnenstad, en ja, daar sprong dan soms een kind met een bal voor. Dat was de reden om Jantje Beton op te richten, een stichting die buiten spelen voor alle kinderen veilig wilde maken. De ambities van de stichting zijn na ruim vijftig jaar nog springlevend. “Van buiten spelen word je gelukkig”, zegt Dave Ensberg, directeur-bestuurder van Jantje Beton. Hij ziet het buiten spelen voor kinderen als een medicijn tegen de prestatie-samenleving waar kinderen vandaag in opgroeien. “Kinderen moeten uitblinken op school, ze moeten een hoge citoscore halen, ze moeten presteren bij sportverenigingen en muziekverenigingen. Buiten spelen staat daar helemaal los van. Het is creatief, je ontdekt je talenten en je wordt sociaal. Door samen buiten te spelen, maak je vrienden voor het leven.”

Meer weten? Lees verder