Ouders stimuleren kind meer buiten te spelen

Nieuws — 10 september 2018

Bijna 70 procent van de ouders stimuleert hun kinderen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te gaan spelen of ze sturen hun kind gewoon de deur uit. Zo’n 30 procent van de kinderen gaat al voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

In de zomer gaan ouders het liefst mee naar buiten; ruim de helft gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen achtertuin is voor een kwart van de ouders de meest favoriete plek om samen buiten te spelen, 16 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Je krijgt er ook veel voor terug, zeggen veel ouders. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans
De meeste ouders vinden het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 40 procent hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 40 procent van de ondervraagde ouders legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (53 procent). Bijna de helft van de ouders geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (47 procent).

Snel afgeleid
Jantje Beton vroeg ouders ook of ze weleens zijn afgeleid tijdens het buitenspelen met hun kinderen. Vier op de tien ouders geven aan dat gesprekken met anderen hier een reden voor is. Ook zorgt de mobiele telefoon bij sommigen voor een verminderde aandacht tijdens het spelen, 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met hun kroost zijn. Vooral vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken (39 procent vs. 28 procent). Moeders zijn daarentegen vaker afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren) (36 procent vs. 21 procent). 

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden
Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

Stop nooit met spelen, zegt Jantje Beton. Zo organiseren ze voor jong én oud onder meer het NK Stoepranden, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. “Samenspelen bevordert de band tussen ouder en kind. Het is gezond en zorgt voor rust in de dagelijkse stress van het werk en de planning thuis, maar bovenal is het vooral heel leuk”, aldus Michelle Cramwinckel namens Jantje Beton. 

De landelijke finale van het NK Stoepranden vindt plaats op zondag 16 september aanstaande vanaf 11.00 uur in Rotterdam. 

Top 8 meest gespeelde spellen van vroeger
Deze spelletjes van vroeger spelen kinderen volgens hun ouders nog weleens:

1.    Verstoppertje (72%)
2.    Tikkertje (61%)
3.    Touwtjespringen (32%)
4.    Flessenvoetbal (29%)
5.    Knikkeren (25%)
6.    Hinkelen (24%)
7.    Stoepranden (21%)
8.    Handje-klap (13%)