Opening pop-up speelplek voor vluchtelingenkinderen Lelystad

Nieuws — 28 februari 2023

Op vrijdag 24 februari werd de eerste pop-up speelplek voor vluchtelingenkinderen officieel geopend door Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton en wethouder Dennis Grimbergen van de gemeente Lelystad. Precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Een eigen speeltuin in Lelystad

Er wonen 80 vluchtelingenkinderen uit Oekraïne in de noodopvanglocatie in Lelystad. Jantje Beton heeft in samenwerking met de gemeente Lelystad en partner Nijha, leverancier van speeltoestellen, een eigen buitenspeelplek voor deze kinderen gerealiseerd. Dit is een tijdelijke speeltuin met uitdagend speelmateriaal waar kinderen hun energie kwijt kunnen en hun zorgen even vergeten.

Zorgeloos kind zijn door buitenspelen

Sinds een jaar zijn deze Oekraïense kinderen met hun ouder(s) op de vlucht en zij wonen al maanden in een leeg schoolgebouw. Hier zijn ze veilig, maar de oorlog duurt lang en er was niets te doen. Voor deze kinderen is het helemaal belangrijk af en toe even zorgeloos kind te kunnen zijn. Zij hebben dingen gezien, die een kind niet zou moeten meemaken. Jantje Beton is in november een initiatief gestart om op noodopvanglocaties voor deze kinderen speelkansen te creëren.  

Pop-up speelplek, speelkisten en speelactiviteiten

In januari heeft Jantje Beton tientallen speelkisten met buitenspeelmateriaal, zoals springtouwen, ballen, hoepels, in Nederland geleverd. Tevens zijn er bij diverse locaties speelactiviteiten aangeboden en dan nu de eerste pop-up speelplek in Lelystad.

Locatiemanager Marjolein Wesselius-den Boer: ‘Sinds de buitenspeelplek er is, hoor je continu gekwetter van de kinderen in de speeltuin. Wat een speelplezier’!

Meer pop-up speelplekken

Door donaties van bedrijven, particulieren en fondsen kunnen we meer pop-up speelplekken neerzetten. Meerdere Nederlandse noodopvanglocaties hebben reeds een verzoek ingediend en Jantje Beton is op zoek naar meer sponsors en donateurs. 

Over Jantje Beton

Buitenspelen en veilige speelplekken zijn steeds minder vanzelfsprekend. Eén op de zes kinderen in Nederland speelt nooit buiten. Daar komen deze vluchtelingenkinderen nog extra bij.

Naast dat buitenspelen leuk en gezond is, is het ontzettend belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Het is goed voor de motoriek, sociale contacten zoals vrienden maken en teamwork. Buitenspelen maakt kinderen tenslotte blij en geeft een vrij gevoel.

Daarom organiseert Jantje Beton meerdere speelprojecten en zet buitenspelen op de kaart. Want spelen is verankerd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Samen zorgen wij ervoor dat alle kinderen meer kunnen buitenspelen.

Meer informatie over de noodactie voor vluchtelingenkinderen in Nederland: www.jantjebeton.nl/vluchtelingenkinderen