Gemeente Leiden wint Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland!

Persbericht — 24 november 2021

Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is vanmiddag door Prinses Beatrix samen met de kinderjury de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland overhandigd aan de gemeente Leiden.

In aanwezigheid van Prinses Beatrix, de drie genomineerde gemeentes Apeldoorn, Almere, Leiden, de vakjury en kinderjury is de winnaar van deze eerste Jantje Beton Prijs bekend gemaakt. Zowel de vakjury als de kinderjury prees de aandacht van de gemeente Leiden voor inclusiviteit. Tessa (11 jaar): “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan spelen: van jong tot oud, van rijk tot arm, én als je gehandicapt bent.”

Daarnaast was de vakjury te spreken over de eigen speelruimtenorm van de gemeente Leiden, waarbij 10% van de openbare ruimte wordt ingericht als speelruimte. Maxime Verhagen: “Er wordt hier slim omgegaan met de openbare ruimte. Leiden wil namelijk 10% van de stad geschikt maken voor spelen. En dit moet dichtbij ieders huis kunnen.”

Voor de kinderjury waren naast inclusiviteit ook speeldiversiteit (kun je er veel verschillende dingen doen?) en veiligheid belangrijke criteria. Dit alles kwam goed terug in de winnende inzending en vandaar dat de gemeente Leiden als eerste deze prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente heeft gewonnen. Jari (15 jaar): “Ik had van tevoren een heel ander beeld van Leiden en had niet verwacht dat deze gemeente zou winnen.”

Dave Ensberg-Kleijkers: “Groot compliment aan alle gemeenten die een inzending hebben gestuurd voor deze geweldige prijs, we waren echt onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen.”

Gemeente Leiden is een jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

De gemeente Leiden mag een jaar lang uitdragen dat zij de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland is. Jantje Beton stelt hiervoor diverse materialen beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeente uit handen van Prinses Beatrix een unieke beeltenis van Jantje Beton mogen ontvangen. 

Persfoto 1
Persfoto 2