Gemeente Gouda wint Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente van Nederland!

Persbericht — 22 mei 2023

Tijdens een feestelijke uitreiking is vanmiddag door Prinses Beatrix samen met Buitenspeler Klaas (8 jaar) de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland overhandigd aan de gemeente Gouda. De prijs wordt mogelijk gemaakt door gebiedsontwikkelaar AM.

In aanwezigheid van Prinses Beatrix, de drie genomineerde gemeenten Gouda, Nijmegen, Rijswijk, de vakjury en kinderjury is de winnaar van deze tweede Jantje Beton Prijs bekend gemaakt. De prijs werd uitgereikt in Leiden, de eerste winnaar van de prijs. Zowel de vakjury als de kinderjury prees de aandacht van gemeente Gouda voor de variatie in speelmogelijkheden.

Voor de kinderjury waren, naast dat er veel verschillende dingen te doen zijn, ook andere criteria van belang. Zo gaf Jurre (10) aan: 'Bij het kiezen van de gemeente let ik op de lol die kinderen er kunnen hebben. En of er naar kinderen wordt geluisterd als het over spelen gaat. Ook kijk ik of er veel verschillende dingen te doen zijn en of íedereen mee kan doen en of het er gezellig is.' Dit alles kwam goed terug in de winnende inzending, vandaar dat de gemeente Gouda deze prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente heeft gewonnen.

Namens de vakjury heeft Mariëtte Hamer voor het eerst dit jaar een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan Gemeente Halderberge om de verrichte inspanningen en als stimulans om hiermee door te gaan. Met de aanmoedigingsprijs willen we ook andere gemeentes proberen te inspireren.

Dave Ensberg-Kleijkers: “Wij zijn blij om te zien dat veel gemeenten actief zijn met speelruimtebeleid. Maar nog steeds zijn er 300.000 kinderen die alleen maar binnenzitten en nooit buitenspelen! Dit komt omdat er te weinig speelplekken zijn die toegankelijk, inspirerend en veilig zijn, dus bij deze gelijk een oproep aan álle gemeenten om hier iets aan te doen. Want elk kind moet kunnen buitenspelen, elke dag!

Gemeente Gouda is twee jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland De gemeente Gouda mag twee jaar lang uitdragen dat zij de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland is. Jantje Beton ondersteunt de gemeente onder andere met kennis en materialen. Daarnaast heeft de gemeente uit handen van Prinses Beatrix een unieke beeltenis van Jantje Beton mogen ontvangen. 

Persfoto’s (Fotograaf: Yvonne de Groot): 
Foto 1
Foto 2

Bekijk hier de terugblik op de feestelijke prijsuitreiking: