Arnhem, Rotterdam, Roermond, Tilburg en Zaanstad verkozen tot ambassadeursgemeenten

Nieuws — 23 januari 2023

Meer schoolpleinen waar écht gespeeld én met plezier geleerd wordt. Met groene speelheuvels, klimbomen en zingende vogels. Om veel meer kinderen op zulke natuurrijke schoolpleinen te laten spelen en leren maakten Jantje Beton en IVN Natuureducatie vandaag de selectie van vijf gemeentes bekend die het goede voorbeeld kunnen geven aan de rest van Nederland.

Dat zijn: Arnhem, Rotterdam, Roermond, Tilburg en Zaanstad. Alle vijf gemeenten mogen zich vanaf vandaag ambassadeursgemeente ‘Speelse en natuurrijke schoolpleinen’ noemen.  

De ambassadeursgemeenten gaan hun aanpak delen 
Omdat deze gemeenten het goede voorbeeld kunnen laten zien, ieder met z’n specifieke expertise, zijn zij door Jantje Beton en IVN Natuureducatie uit de 25 inzendingen verkozen tot ambassadeursgemeenten. Ambassadeur zijn betekent dat de gemeente haar aanpak breder gaat delen en zich inzet om andere gemeenten te inspireren om ook met de schoolpleinen aan de slag te gaan. De vijf gemeenten ontvangen elk een bijdrage van 50.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om één of meerdere schoolpleinen in hun gemeente speelser en natuurrijker in te richten. 

Al de geselecteerde gemeentes zijn zeer bereid om hun expertise en de opgedane kennis bij (en door) de scholen breder te delen zodat er in heel Nederland vanaf nu alleen nog maar prettige, speelse en natuurrijke schoolpleinen komen: “Zo kan er in de pauze, tijdens de lestijd én na schooltijd meer gespeeld en bewogen worden in een natuurrijke omgeving. Dat is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. aldus projectleider Marlies Bouman van Jantje Beton. “Bovendien heeft natuur op het schoolplein een positieve impact op de kwaliteit van het onderwijs, de klimaatbestendigheid van de omgeving en biodiversiteit.” vult projectleider Ian Mostert (IVN Natuureducatie) aan.  
 
Vijf gemeentes, vijf expertises 
Lees in onze toelichting waarom de keuze op Arnhem, Rotterdam, Roermond, Tilburg en Zaanstad is gevallen 

Meer informatie op IVN.nl

Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht? Neemt u dan s.v.p. contact op met Marlies Bouman, Jantje Beton: m.bouman@jantjebeton.nl / 06 45 80 80 17 of Ian Mostert, IVN: i.mostert@ivn.nl / 06 43 54 22 85