Amsterdamse juf Tine eerste Buitenlesleerkracht van Nederland

Persbericht — 5 april 2022

Juf Tine van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. De juf van groep 7 werd twee weken geleden al winnaar in de provincie Noord-Holland. Een vakjury en kinderjury bepaalden de afgelopen dagen dat Tine Nieboer, die wekelijks met haar groep naar het Amsterdamse bos gaat, een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen. De bijbehorende bokaal en het geldbedrag van €2000,- voor de aanleg van een buitenlesplek, krijgt Tine op Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april uitgereikt.

Het is de eerste keer dat op Nationale Buitenlesdag, een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton, de prijs voor buitenlesleerkracht van het jaar bekend wordt gemaakt. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie. Ruim 200 juffen en meesters van basisscholen verspreid over heel het land werden voor de titel genomineerd. IVN en Jantje Beton hopen met de verkiezing ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven.

Juryoordeel

Voor een inspirerende les in de buitenlucht draait Tine Nieboer haar hand in ieder geval niet om. De volwassen jury roemt haar buitenlessen, waarin veel diepgang zit, ruimte voor bewustzijn en kennismaken met jezelf.  Ook bij de kinderjury was de Amsterdamse juf favoriet. ‘Juf Tine gaat veel naar het bos. Dat vinden wij erg tof! Ze geeft veel vrijheid aan de kinderen om zelf te leren. Ze inspireert anderen en haar ideeën worden ook echt overgenomen door andere scholen in de buurt.’

Juf Tine laat hiermee de 11 andere provinciale winnaars achter zich. Juf Esther de Boer van basisschool Het Kompas uit Meppel (Drenthe) en juf Marieke Suikerbuik van basisschool Ste. Marie uit Huijbergen (Noord-Brabant) eindigden gezamenlijk op plaats twee. Alle provinciale winnaars hebben inmiddels een speciaal spellenpakket ontvangen van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen. Ook het prijzengeld van € 2000,- voor de buitenlesplek wordt door Unbox Now geschonken.

Missie 25 procent buitenles

IVN en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.