40% van de kinderen speelt minder dan 1 uur per dag buiten

Persbericht — 8 juni 2022

Vandaag, woensdag 8 juni, is het Nationale Buitenspeeldag. De dag waarop Jantje Beton en Nickelodeon samen met meer dan 600 organisatoren en ruim honderdduizend kinderen vieren wat zo belangrijk is: buitenspelen! Deze ochtend zijn ook de resultaten bekend gemaakt van het meest recente onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Kantar Public, in opdracht van Jantje Beton. Hieruit blijkt dat buitenspelen nog steeds onder druk staat.

Dave Ensberg-Kleijkers (directeur-bestuurder Jantje Beton): “4 op de tien kinderen spelen niet eens 1 uur per dag buiten. Daarnaast is het percentage van kinderen dat nooit buiten speelt gestegen naar 17%, een verdubbeling in vier jaar tijd. De Nationale Buitenspeeldag blijft dus van groot belang!”  

Spelen is superbelangrijk  

In het onderzoek 'Buitenspelen 2022’ worden kinderen zelf aan het woord gelaten over buitenspelen. Hieruit blijkt weliswaar een lichte stijging van het aantal speelmomenten en speelduur, maar nog steeds speelt bijna een op de zes kinderen nooit buiten. Met name oudere kinderen zijn meer binnen dan buiten te vinden, waar de tablet lonkt en huiswerk gemaakt moet worden. Opvallend is dat veel kinderen aangeven graag méér buiten te willen spelen, als zij daar vriendjes treffen en als er activiteiten georganiseerd worden die passen bij hun leeftijd. Juist de elementen die de Buitenspeeldag biedt.  

"Veel buitenspelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling,” zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en ambassadeur van Jantje Beton. “Bewegen is voor kinderen geen normaal onderdeel van de dag meer. Dat is alarmerend, om meerdere redenen. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met mentale en fysieke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen van tenminste 1 uur. Zorg er dus voor dat onze kinderen weer buiten gaan spelen!”  

Buitenspeeldag als vanouds  

Na twee coronajaren is er vandaag eindelijk weer een echte Buitenspeeldag! In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vond de officiële opening plaats. Hier verbraken honderden kinderen het record voor langste hinkelbaan van Nederland.  

Wil je weten waar je vanmiddag nog buiten kunt spelen? Op de landkaart op buitenspeeldag.nl vind je alle locaties en activiteiten. Binnen blijven heeft geen zin, Paramount-zenders Nickelodeon en Nick Jr. zetten deze middag de TV op zwart.  

Lees het hele onderzoek.

Buitenspeeldag 2022 Aftermovie 

Persfoto