40.000 collectanten de straat op voor meer speelmogelijkheden

Nieuws — 6 maart 2023

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 maart 2023 vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. Scoutinggroepen, speeltuinen, verenigingen en sportclubs zetten weer hun beste beentje voor om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar doen ook voor het eerst scholen mee aan de collecte met een speciaal ontwikkeld QR-collectebord.  

300.000 kinderen spelen nooit buiten! Dat spelen nog steeds superbelangrijk is, blijkt uit recent onderzoek van Kien naar buitenspelen onder kinderen van 6 t/m 12 jaar.  

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek op een rij:

  • 21% van de kinderen geeft aan dat zij te weinig tijd hebben om buiten te spelen.  

  • Opvallend is het verschil in het aantal kinderen waarmee kinderen binnen- of buitenspelen. 25% van de kinderen die binnen spelen doen dit alleen. Buiten speelt 62% met 3 of meer kinderen samen.  

  • 6 op de 10 kinderen komen buiten kinderen tegen die zij normaal gesproken niet zien.  

  • Meer dan de helft van de kinderen zou wel vaker buiten willen spelen, dit geldt nog sterker in stedelijk gebied (65%).  

40.000 kinderen gaan collecteren 

Tienduizenden vrijwilligers gaan samen met kinderen in de collecteweek langs de deur met een collectebus. Waarbij zowel contant als met de iDEAL QR-code een donatie kan worden gedaan. Eenmalig en zonder verdere verplichtingen. Daarnaast zetten steeds meer clubs de online collecte in. Met behulp van een persoonlijke online collectebus versturen ze donatieverzoekjes via Whatsapp en LinkedIn naar hun familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig. Scholen komen langs met een QR-collectebord.  

De opbrengst is 50/50 

Het bijzondere aan de Jantje Beton Collecte is dat de collecterende clubs 50% van de opbrengst zelf mogen besteden aan speelmogelijkheden. Dus nieuwe ballen voor een voetbalclub of een zomerkamp voor een Scoutinggroep. De andere 50% gaat naar de projecten van Jantje Beton, zoals onder andere veilige buitenspeelplekken.  

>> Meer weten over de Jantje Beton projecten

>> Bijdragen aan de collecte