Jantje Beton slaat alarm: steeds minder kinderen spelen buiten!
Méér dan 400.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten. Er ontstaat een hele generatie aan binnenzitters. Dat is niet gezond. Jantje Beton maakt zich grote zorgen en wil een krachtig signaal afgeven tegen de dreigende 'binnenzitgeneratie'. Daarom slaan wij alarm, elke eerste woensdag van de maand!
Niet buitenspelen zorgt namelijk voor meer overgewicht, slechtziendheid, depressiviteit en slapeloosheid onder kinderen. Dit moet veranderen. Doet jouw organisatie ook mee met het Buitenspeelalarm op deze dagen?
Woensdag 5 december
Op woensdag 3 april vond het allereerste Buitenspeelalarm plaats. Bekijk hierboven de aftermovie van de succesvolle aftrap in Utrecht, waaraan meer dan 100 kinderen mee deden. Dit deden zij samen met Anne Appelo, Erik Scherder, Juf Merel, burgermeester Sharon Dijksma en Meester Jesper.
Lees meer over de aftrap van het allereerste Buitenspeelalarm.
Gratis roeptoeter voor alle kinderen
Hoe werkt het?
Inspiratie voor in de klas
Wil je meer inspiratie en verdieping voor jouw groep waardoor buitenspelen echt gaat leven? Kijk hieronder voor tips en activiteiten!1. Ontwerp jouw ideale speel- of schoolplein!
Als je alles mag wensen en alles haalbaar is, hoe ziet jouw ideale buitenspeelplek er dan uit? Zijn er dan veel klimtoestellen, groene struiken of veel ruimte om te free runnen? Waar zou jij uren achter elkaar kunnen spelen en ontdekken? Ga aan de slag!
Middenbouw:
Maak een plattegrond met legenda.
Zoek op internet naar voorbeelden, print ze en maak er een poster van. Presenteer de poster in de klas!
Bovenbouw:
Maak een plattegrond met legenda en schaalstok
Maak een maquette van jouw ideale schoolplein
2. Ga op safari in jouw buurt
Word onderzoeker in je eigen buurt!
Breng in kaart hoeveel speelplekken er zijn in jouw eigen buurt of in de buurt om de school. Hoeveel kinderen wonen er in de buurt en hoeveel speelplekken zijn er? Hoeveel kinderen zouden er per speelplek spelen als ieder kind op hetzelfde moment buiten zou zijn? Vind je dit veel of weinig?
Hoeveel speelplekken zijn er in de buurt? Vind je dat genoeg of te weinig?
Hoe zien de speelplekken eruit? Oud, nieuw, leuk of saai?
Voor wie zijn deze speelplekken geschikt? Ook voor kinderen met een handicap?
Is er een speelplek in de buurt voor jouw leeftijd? Zo ja, wat vind je leuk aan deze speelplek? Zo nee, waarom niet?
Presenteer per groepje jullie onderzoek voor de klas. Dit kan met een muurkrant, powerpoint of poster.
3. Bekijk de Klokhuis aflevering over (buiten)spelen
Buitenspelen is het leukste wat er is! Daarnaast is het ook nog eens heel gezond. In deze aflevering van het Klokhuis legt hersenprofessor Erik Scherder in 15 minuten uit waarom (buiten)spelen zo belangrijk is.
Bekijk de aflevering