De Nationale Buitenlesdag
Op 5 april 2022 was het Nationale Buitenlesdag. Met de Buitenlesdag vieren we dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. En niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door. Dit jaar is ook de allereerste Buitenlesleerkracht van het jaar gekroond: Juf Tine uit Amsterdam!
Juf Tine van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’. De juf van groep 7 werd eerder al winnaar in de provincie Noord-Holland. Een vakjury en kinderjury bepaalden later dat Tine Nieboer, die wekelijks met haar groep naar het Amsterdamse Bos gaat, een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen. De bijbehorende bokaal en het geldbedrag van €2000,- voor de aanleg van een buitenlesplek, heeft Tine op Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april uitgereikt gekregen.
Meer weten? Kijk op www.buitenlesdag.nl
Waarom?
De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, om ervoor te zorgen dat kinderen onder schooltijd meer bewegen en meer buiten komen. Door buiten les te krijgen, ervaren kinderen plezier, leren ze beter en effectiever. Buiten is er voor kinderen volop ruimte om te spelen, te bewegen, te ontdekken en te onderzoeken.
Jantje Beton helpt om deze buitenlessen samen met kinderen en leerkrachten te bedenken en samen te stellen. Op www.buitenlesdag.nl vind je tal van uitgewerkte buitenlessen, tips voor het buiten lesgeven en de inrichting van het schoolplein.
Meedoen?
Zowel scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal basis- of speciaal voortgezet onderwijs en buitenschoolse opvang kunnen meedoen. Ook als je met één klas één les buiten doet. Kijk voor meer informatie én buitenlesinspiratie op buitenlesdag.nl en/of meld je aan voor de buitenlesdag nieuwsbrief.
In het kort
Waar: Ruim 300.000 kinderen in Nederland en België!
Doel: Aandacht vragen voor het (structureel) geven van buitenlessen.
Gefinancierd: Dit project wordt volledig door Jantje Beton en IVN Natuureducatie gefinancierd.