Ga naar de inhoud van deze pagina.
Een vrouw in een speeltuin doet een geldinzamelingsactie door verkoop van koffie - Jantje Beton

10 x de leukste geldinzamelingsacties!

10 x de leukste geldinzamelingsacties!

10 x de leukste geldinzamelingsacties!

Financieel gezond zijn is essentieel voor iedere organisatie. Maar voldoende inkomsten binnenhalen blijft een
uitdaging. Een geldinzamelingsactie is een leuke manier om de pot te spekken. En kan soms ook nieuw publiek trekken. Dus zetten wij er een paar op rij!

Wanneer je besluit een actie te organiseren, zijn drie dingen belangrijk. Ten eerste – en dit is vast een open deur –: kies een activiteit die jullie zelf leuk vinden om op touw te zetten. Van een actie die bij jullie past, wordt de dag gezelliger en de organisatie makkelijker. Ten tweede: organiseer met regelmaat dezelfde actie. Dus een jaarlijkse speelgoedmarkt. Of een maandelijks repaircafé. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij het publiek én voor gemak. Je maakt één keer een draaiboek en kunt dit telkens uit de kast pakken. En tot slot: promoot jullie inzamelingsactie. Stuur een persbericht naar de lokale krant, gebruik social media en hang posters op in de speeltuin en bij scholen en supermarkten in de buurt.

Repair Café

Spullen gaan weleens stuk. Hoe fijn is het dat een vrijwilliger van de speelplek het voor je maakt, terwijl jij lekker speelt? Vrijwilligers die het leuk vinden, knappen voor een klein prijsje speelgoed (of andere spullen) op. Opbrengsten zijn voor de speelplek!

Markt

Een markt genereert altijd mooie inkomsten. Kies wel voor een concrete of originele invulling ervan. Bijvoorbeeld: kinderkledingmarkt, speelgoedmarkt, boekenmarkt, foodevent of buurtbraderie. Dit zorgt voor nog trouwere fans!

Speelquiz

Benodigdheden: een stapeltje vragen, iets te drinken en te snacken en… quizzen maar! Deelnemers beantwoorden in teamverband de vragen die overal over mogen gaan. Wie van jullie vrijwilligers ontpopt zich tot ware quizmaster? (Extra tip: op internet vind je tal van pub quizzen die je hiervoor kunt gebruiken. Of maak zelf een grappige buurtquiz!)

Recyclebakken

Wat frituurvet en een elektrische tandenborstel met elkaar gemeen hebben? Allebei kun je ze recyclen. En wist je dat je daar als speelplek geld mee kunt verdienen? Vraag je gemeente of er recyclebakken in de speeltuin geplaatst mogen worden. Een percentage van de opbrengst is voor de vereniging.

Mini-ondernemers

Met een kleine investering veel verdienen! Geef de kinderen allemaal € 2,50. Van dit startkapitaal maken ze meer, gewoon door hun talenten in te zetten. (Een voorbeeld: koop ingrediënten, bak een cake en verkoop de plakjes per stuk.)

Pannekoekenontbijt

Vraag de vrijwilligers allemaal een stapel pannenkoeken te bakken. Vraag de ontbijters een kleine bijdrage. Leg kleedjes op de speelplek en de ontbijtpicknick kan beginnen. En die is natuurlijk het allerleukst in pyjama…

Sponsoren

Een actie waarbij de kinderen zich in het zweet moeten werken is de sponsorloop. Ren zoveel mogelijk rondjes door de speelplek! Deel vooraf sponsorkaartjes uit waarmee de kinderen langs de deuren en familie kunnen.

Clinic

Misschien woont in jullie wijk die goeie volleyballer, of bekende zanger. Of speelt een lid virtuoos gitaar. Vraag hem of haar voor een clinic op de speelplek! Voor zo’n goed doel lukt dit vast kosteloos, het entreegeld is voor de speelpluk.

Verkoopactie

Sinaasappels, bloembollen, stroopwafels: aan de deur nemen ze gretig aftrek. Fijn, want de winst is voor de speelplek. Vraag je leden om jullie product te verkopen. Je kunt zelf een leuk of lekker product inkopen of samenwerken met een bestaande verkoopactie.  Let op: denk aan het aanvragen van een verkoopvergunning bij je gemeente.

Verkiezing

Wie verkleedt zich als de mooiste prinses of stoerste superheld? Of wie vertelt de leukste moppen? In een spannende verkiezing gaan kinderen de strijd met elkaar aan. Met de bijdrage van de kinderen om mee te mogen doen, verdient de speelplek een prima zakcentje.