Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Daarom helpt de Buitenspeelcoalitie gemeenten om buitenspeelmogelijkheden te vergroten en meer kinderen van 4 t/m 12 jaar aan het spelen en bewegen te krijgen. Van start tot finish werken we samen om te zorgen dat kinderen weer lekker buiten kunnen en willen spelen.
Totaalpakket vol ondersteuning en middelen
De Buitenkans biedt een totaalpakket in de vorm van een overzichtelijk programma. Hierin wordt aangegeven en toegelicht hoe we met verschillende beleidsdomeinen stap voor stap te werk gaan. Dit is het totaalpakket voor de Buitenkans:
300 uur ondersteuning van een projectbegeleider, maximaal € 55.000 cofinanciering, kennis en expertise van de Buitenspeelcoalitie en een stappenplan en tools om samen met kinderen en bewoners buitenspelen leuk(er) te maken.
Samen werken we naar een speelplan toe voor een buurt of wijk. Voor de inhoud van het speelplan brengen we stakeholders bij elkaar en gaan we met bewoners en kinderen in gesprek over de huidige situatie. Hun wensen vormen de basis voor het speelplan bestaande uit een combinatie van interventies op het gebied van:
hardware (concrete buitenspeelruimte), software (programmering en activiteiten om kinderen daadwerkelijk buiten te laten spelen) en orgware (een vitale organisatie om de hard- en software te verzorgen).
Aanmelden voor deelname
Deze Buitenkans pak je toch met beide handen aan?! Hoe eerder jij jouw gemeente aanmeldt, des te groter de kans is op deelname. De eerste toekenningsronde is op 18 november. Daarna worden de aanmeldingen van de volgende twee weken beoordeeld totdat alle pakketten vergeven zijn. VOL=VOL.
In het voorjaar ging het heel hard met de aanmeldingen, dus wees er snel bij. De uiterlijke aanmelddatum is 31 december 2024. Er zijn deze ronde in totaal 11 totaalpakketten beschikbaar. Op dit moment zijn er nog 11 totaalpakketten beschikbaar.
Vragen of meer informatie? Stuur een mail naar s.appel@jantjebeton.nl
of bel 06-40816975.
En dit zijn de voorwaarden
De start van het project is in januari 2025 en heeft een looptijd van ongeveer 12 maanden. Het totaalpakket is bedoeld voor buurten en wijken die deze buitenkans echt nodig hebben. De noodzaak om aan de slag te gaan met buitenspelen is aantoonbaar op basis van SES-score of onderzoek.
Voor de uitvoering van het project heeft de gemeente een projectleider beschikbaar voor gemiddeld 3-4 uur per week. Deze weet de weg naar verschillende beleidsdomeinen goed te vinden. Daarnaast is de inzet van een medewerker met kennis over de buurt onmisbaar.
De invulling van het speelplan dat tijdens dit project wordt gevormd, ontstaat aan de hand van de uitkomsten van buurt- en kinderparticipatie en de inbreng van lokale stakeholders. De focus ligt op kinderen in de basisschoolleeftijd. Aanmeldingen voor de renovatie of het aanpassen van een reeds bepaalde locatie worden niet in behandeling genomen. De Buitenkans is geen financiering voor een lopende aanpassing van de fysieke ruimte.
Deelname wordt vastgelegd in een overeenkomst. Voor de uitvoering van het speelplan is een budget van maximaal € 55.000 beschikbaar vanuit de Buitenspeelcoalitie. Wij vragen gemeenten om dit bedrag aan te vullen met minimaal hetzelfde bedrag. Dit budget mag uit verschillende posten komen en moet in 2025 te besteden zijn. Wanneer onderdelen van het speelplan nog niet in 2025 zijn gerealiseerd, dan is het budget deels in 2026 nodig.
In de provincies Zeeland, Friesland, Groningen, Flevoland en Drenthe zijn nog geen deelnemende gemeenten. Daarom houden we in deze provincies minimaal 1 totaalpakket beschikbaar voor een gemeente uit die provincie. Daarnaast zijn er nog maximaal 3 plekken beschikbaar voor gemeente uit de G40. Zijn er na 31 december te weinig geschikte aanmeldingen uit deze provincies of gemeenten buiten de G40, dan worden de pakketten alsnog toegewezen aan andere gemeenten.
De Buitenkans voor beleidsdoelen
Deze Buitenkans past bij doelen om kinderen van 4 t/m 12 jaar meer te laten bewegen. Het voldoet aan de gewenste integrale aanpak in het GALA-akkoord onder de brede SPUK-regeling en sluit vaak naadloos aan op lokale sportakkoorden en inclusie agenda's.
14 gemeenten zijn al aan de slag
In totaal zijn er 25 gemeenten die deel kunnen nemen. Op dit moment draait de Buitenkans op volle toeren in Gemeente Almelo, Amsterdam, Arnhem, Barneveld, Beek, Breda, De Ronde Venen, Den Haag, Heusden, Olst-Wijhe, Rotterdam, Stein, Tiel, Venlo.
De gekozen buurten zijn in kaart gebracht, stakeholders bijeengekomen, kinderen en buurtbewoners hebben speurtochten en buurtsafari’s gelopen om aan te geven hoe en waar er nu gespeeld wordt en welke belemmeringen er zijn om (meer) te gaan spelen. Volgens 12 stappen werken de gemeenten, buurtbewoners, stakeholders en Buitenspeelcoalitie samen aan een speelplan voor de buurt.
De Buitenspeelcoalitie
Dat is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton, Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteund door het ministerie van VWS. Onder het motto: samen maken we buitenspelen makkelijk, zetten we ons in voor het vergroten van buiten(speel)kansen! Dat doen we mét betrokken gemeenten, maar uiteraard ook met de mensen en de kinderen die in de betreffende buurten en wijken wonen en spelen.