Wat wil je weten

Al onze antwoorden op jouw vragen. Heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten via collecte@jantjebeton.nl

Algemene informatie

 • De Jantje Beton Collecte is bedoeld voor alle jeugdorganisaties die zich inzetten voor een goede vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Denk bijvoorbeeld aan een Scoutinggroep, sportvereniging, kinderboerderij, buurtvereniging, speel-o-theek, speeltuinvereniging of peuterspeelzaal. Maar ook een school, muziekvereniging, gymnastiekvereniging, majorettenkorps of carnavalsvereniging is welkom. Voorwaarde is dat de jeugdorganisatie geen winstoogmerk heeft. En dat de opbrengst wordt besteed aan het mogelijk maken van spelen voor kinderen. 

 • Je kunt jouw organisatie aanmelden voor de Jantje Beton Collecte via het aanmeldformulier op de website. Na het invullen neemt het Collecteteam contact met je op. 

 • Jantje Beton Collecte
  Arthur van Schendelstraat 550
  3511 MH Utrecht
  T: 030 2427 265
  E: collecte@jantjebeton.nl

 • De huis-aan-collecte is van 6 t/m 11 maart 2023
  De online collecte is van 1 maart t/m 31 maart 2023

  Bekijk het landelijke collecterooster van alle goede doelen aangesloten bij het CBF.

 • Met het collecteren voor Jantje Beton maken collectanten hun organisatie rijk! En leveren ze een belangrijke bijdrage aan spelen in Nederland. De helft van de opbrengst is namelijk voor de organisatie van de collectant.  

  Ruim 1200 vrijwilligers, organiseren de Jantje Beton Collecte op plaatselijk niveau. Zij zorgen dat zoveel mogelijk collectanten en organisaties tijdens de collecteweek op pad gaan met verzegelde collectebussen.

  Iedereen die betrokken is bij de Collecte dient zich te houden aan het collecteprotocol van StichtingCollecteplan (SCP).

 • Jantje Beton organiseert één keer per jaar een grote collecte. Samen met duizenden vrijwilligers halen we zoveel mogelijk geld op. Daarvan is de helft voor de collecterende organisatie, te besteden aan jeugdgerelateerde activiteiten en de andere helft voor de projecten van Jantje Beton. Zo zorgen we er samen voor dat meer kinderen meer kunnen spelen.

 • Op de collectevergunning of in de APV staat per gemeente aangegeven of de leeftijdsgrens 12 of 16 jaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen altijd collecteren onder begeleiding van een volwassene.

 • Al ruim 1400 organisaties collecteren voor Jantje Beton. Toch wordt nog niet in iedere plaats voor Jantje Beton gecollecteerd. Dat is zonde, want met meer organisaties kan er nog meer geld opgehaald worden voor spelen. Nieuwsgierig of er in jouw plaats nog ruimte is?  Het collecteteam helpt je graag verder.

 • De aanmeldtermijn voor 2023 is verlopen. Meld je nu via het aanmeldformulier aan voor de collecteweek 2024!

Voor gevers

 • In 1997 ontving Jantje Beton het officiële CBF-keurmerk. Dit is een certificering van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het keurmerk wordt toegekend aan instellingen die voldoen aan strenge criteria. Om in aanmerking te komen, toetst het CBF onder meer bestuurs- en beleidszaken, publiciteit en voorlichting en de besteding van de gelden. Een belangrijk aspect bij de beoordeling is het kostenbeleid. Volgens de daarvoor geldende normen mogen de kosten voor fondsenwerving maximaal 25% bedragen. Jantje Beton voldoet jaarlijks aan deze norm.

 • De Jantje Beton Collecte vindt jaarlijks plaats in week 10. Dat is de 1e of 2e week van maart. Iedere collectant dient een legitimatiekaart bij zich te dragen en de collectebus is altijd verzegeld en voorzien van een sticker of buswikkel. Indien je de collectant niet vertrouwt, adviseert Jantje Beton om gelijk de politie te waarschuwen. En neem contact  op met het Collecteteam 030-2427265.

 • Ja, dat klopt. Collectanten kunnen via Digicollect ook een online collectebus aanmaken. Deze collectebus is te herkennen aan de url: jantjebeton.digicollect.nl/naam-collectant-of-club. Dan is het veilig om een donatie te doen. 

  Neem maar eens een kijkje op de Digicollect pagina van Jantje Beton.

 • Betalen met de iDEAL QR-code is contactloos en veilig. Het is bovendien anoniem en eenmalig.

  1 Scan de QR-code met:
  - camera van je telefoon
  - gratis QR-scanner app
  - bankieren-app van je mobiele telefoon

  2 Volg na het scannen de stappen in beeld.

  3 Kies het voorgestelde donatiebedrag. Of kies zelf een donatiebedrag (minimaal €1).

  4 De betaling is gedaan. Het gedoneerde bedrag staat direct op de rekening van Jantje Beton. BEDANKT!

Voor deelnemers

 • Wil je een adreswijziging doorgeven, contactgegevens aanpassen of de organisatie afmelden voor de collecte? Dat is heel makkelijk geregeld via de Collecte Community. Daar wijzig je alle gegevens direct zelf. Geen toegang? Gebruik dan het online wijzigingsformulier.

 • • Huis-aan-huis met een collectebus. Heeft iemand geen contant geld in huis? Geen probleem! Dan kan de QR-code op de buswikkel of bussticker worden gescand. LET OP, jouw eigen QR-code sticker plak je hierop, anders loop je inkomsten mis! Is iemand niet thuis? Gooi dan de niet-thuis-flyer met de QR-code in de brievenbus. Ook hier plak je voor je eigen QR-code op!

  • Online collecteren. Maak in een paar stappen een online collectebus aan. En vraag vrienden en familie om een donatie of om ook een online collectebus aan te maken voor jouw club. Super handig via Whatsapp, gewoon vanaf de bank. Ga naar de Digicollect pagina van Jantje Beton

 • Heel simpel! Plak de iDEAL QR-code op jouw collectebus. Je kunt aan de deur altijd de optie geven om via deze code te doneren. Plak de sticker ook op de niet-thuis kaarten en doe deze door de bus als iemand niet thuis is.

 • Rondom de collecteweek is het mogelijk om online een persoonlijke collectebus aan te maken. Super handig! Zo kan iedereen die Jantje Beton of één van de collecterende organisaties een warm hart toedraagt helpen. De online collectebus kan worden gedeeld via Whatsapp, e-mail, Facebook. 

  Voor collectanten handig! Zo kunnen mensen die geen contant geld in huis hebben, ver weg wonen of niet thuis zijn toch geld in jouw collectebus doneren. 

  Maar ook als je niet huis-aan-huis collecteert mag je een collectebus aanmaken en zo online collecteren. Koppel jouw collectebus aan één van de aangesloten organisaties of collecteer 100% voor Jantje Beton. 

  Ga naar jantjebeton.digicollect.nl

 • Iedereen kan vanaf maart via de Digicollect pagina van Jantje Beton in een paar stappen een eigen online collectebus aanmaken: 
  1.    Log in met je Facebook account of e-mailadres (er wordt nog niets zichtbaar op je Facebook pagina. Alleen je profielfoto en e-mailadres worden gebruikt).
  2.    Selecteer de organisatie waar je voor collecteert (zoek bijvoorbeeld op plaatsnaam).
  3.    Vermeld waarom je collecteert. Vertel bijvoorbeeld waarom jouw organisatie belangrijk voor je is en wat jullie club gaat doen met de opbrengst. En voeg een leuke foto bij.

  Selecteer je geen organisatie dan collecteer je 100% voor Jantje Beton. Je kunt alleen voor een organisatie collecteren als deze is aangemeld voor de Jantje Beton Collecte.

  >> lees meer over online collecteren in onze collectegids

 • Jazeker! Jullie deelname wordt automatisch doorgezet naar het volgende collectejaar. Het is dus niet nodig om je opnieuw aan te melden via de website.