Wat wil je weten

Deze vragen worden het meest gesteld. Mocht er toch nog iets ontbreken laat het ons gerust weten via collecte@jantjebeton.nl

Voor gevers

Collecteren tijdens corona

 • De 25 collecterende goede doelen van Nederland zijn verenigd in Stichting Collecteplan. Vanuit Stichting Collecteplan is er regelmatig contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit de overheid geldt op dit moment geen verbod op collecteren. Natuurlijk moeten de richtlijnen van het RIVM wel gevolgd worden. De manieren van Jantje Beton om veilig te collecteren voldoen daaraan.

 • Ja! Alle collectanten volgen de geldende richtlijnen van het RIVM.  De collectant zet de collectebus op de grond, belt aan en zet 2 flinke stappen naar achteren. Je kunt dan op veilige afstand contant geld in de bus doen of de iDEAL QR-code op de kofferlabel scannen met een mobiele telefoon om te doneren.

 • In 1997 ontving Jantje Beton het officiële CBF-keurmerk. Dit is een certificering van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het keurmerk wordt toegekend aan instellingen die voldoen aan strenge criteria. Om in aanmerking te komen, toetst het CBF onder meer bestuurs- en beleidszaken, publiciteit en voorlichting en de besteding van de gelden. Een belangrijk aspect bij de beoordeling is het kostenbeleid. Volgens de daarvoor geldende normen mogen de kosten voor fondsenwerving maximaal 25% bedragen. Jantje Beton voldoet jaarlijks aan deze norm.

 • Buiten spelen is steeds minder vanzelfsprekend.  Je kunt een financiële bijdrage storten op NL 59 INGB 0000 0001 22 t.n.v. Jantje Beton in Utrecht. In dit geval gaat 100% van jouw gift rechtstreek naar Jantje Beton. 

  Buiten spelen is altijd belangrijk. Steun Jantje Beton en word donateur

 • Betalen met de iDEAL QR-code is contactloos, dus veilig. Het is bovendien anoniem en eenmalig.

  1 Scan de QR-code met:

  - camera van je telefoon,

  - gratis QR-scanner app

  - bankieren-app van je mobiele telefoon

  2 Volg na het scannen de stappen in beeld.

  3 Kies het voorgestelde donatiebedrag. Of kies zelf een donatiebedrag (minimaal €1).

  4 De betaling is gedaan. Het gedoneerde bedrag staat direct op de rekening van Jantje Beton.

Algemene informatie

 • Jantje Beton Collecte
  Arthur van Schendelstraat 550
  3511 MH Utrecht
  T: 030 2427 265
  E: collecte@jantjebeton.nl

 • Van 8 tot en met 13 maart 2021 gaan duizenden collectanten samen op pad om geld op te halen voor buiten spelen. Bekijk het landelijke collecterooster van alle goede doelen aangesloten bij het CBF.


 • Met het collecteren voor Jantje Beton maken collectanten hun club rijk! En leveren ze een belangrijke bijdrage aan spelen in Nederland. De helft van de opbrengst is namelijk voor de club van de collectant.  

  Ruim 700 vrijwilligers, de regiocoördinatoren, organiseren de Jantje Beton Collecte op plaatselijk niveau. Zij zorgen dat zoveel mogelijk clubs en verenigingen tijdens de collecteweek op pad kunnen gaan met verzegelde collectebussen.

  Iedereen die betrokken is bij de Collecte dient zich te houden aan het collecteprotocol van StichtingCollecteplan (SCP).

 • Op de collectevergunning staat per gemeente aangegeven of de leeftijdsgrens 12 of 16 jaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen wel collecteren onder begeleiding van een volwassene. De plaatselijke coördinator beschikt over een kopie van deze vergunning en het staat vermeld in de algemeen plaatselijke verordening (APV).

 • Jantje Beton organiseert één keer per jaar een grote collecte. Samen met duizenden vrijwilligers halen we zoveel mogelijk geld op. Daarvan is de helft voor de clubkas van de deelnemende verenigingen, te besteden aan jeugdgerelateerde activiteiten en de andere helft voor de projecten van Jantje Beton. Zo zorgen we er samen voor dat meer kinderen meer kunnen spelen.


 • De Jantje Beton Collecte is bedoeld voor alle jeugdorganisaties die zich inzetten voor een goede vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Denk bijvoorbeeld aan een Scoutinggroep, sportvereniging, kinderboerderij, buurtvereniging, speel-o-theek, speeltuinvereniging of peuterspeelzaal. Maar ook een school, muziekvereniging, gymnastiekvereniging, majorettenkorps of carnavalsvereniging is welkom. Voorwaarde is dat de jeugdorganisatie geen winstoogmerk heeft. En dat de opbrengst wordt besteed aan het mogelijk maken van spelen voor kinderen. 

 • Al ruim 1400 verenigingen en clubs collecteren voor Jantje Beton. Toch wordt nog niet in iedere plaats voor Jantje Beton gecollecteerd. Dat is zonde, want met meer clubs en verenigingen kan er nog meer geld opgehaald worden voor spelen. Nieuwsgierig of er in jouw plaats nog ruimte is?  Het collecteteam helpt je graag verder.

 • De collecte van 8 t/m 13 maart 2021 gaat door. We zorgen dat er gecollecteerd kan worden; huis-aan-huis en / of online. Via een veilige en vertrouwde manier.

Voor deelnemers

Collecteren tijdens corona

 • De collecte van 8 t/m 13 maart 2021 gaat sowieso door. Er is vanuit de overheid geen verbod op collecteren. En er kan altijd op een veilige en vertrouwde manier gecollecteerd worden. Zowel huis-aan-huis op 1,5 meter afstand met de bekende collectebus en de iDEAL QR-code. Of gewoon thuis vanaf de bank met een persoonlijke online collectebus of via mobiel doneren. Of de huis-aan-huis collecte door kan gaan is afhankelijk van de COVID-19 ontwikkelingen. Online collecteren kan altijd. 

  Belangrijk is natuurlijk wel dat de richtlijnen van het RIVM hierbij gevolgd worden:

  • Bij verkoudheids- en/of griepklachten ga je niet collecteren.

  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand tussen de jou en de gever.

  • Voor volwassenen geldt collecteer zoveel mogelijk alleen. Kinderen tot en met 12 jaar gaan op pad onder begeleiding van een volwassene. Jongeren van 13 jaar en ouder collecteren maximaal met twee personen. Houd hierbij de dan geldende richtlijnen van het RIVM aan. >> richtlijnen afstand houden.

  • Hoesten en/of niezen in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

  • Geen handen schudden.

  • Was je handen voor en na het collecteren.

 • De collecte in maart zal voldoen aan de dan geldende RIVM richtlijnen. We houden de adviezen en maatregelen van de overheid nauwlettend in de gaten. Als de maatregelen verder worden aangescherpt, zullen we de manier van collecteren daarop aanpassen en daar direct over informeren. Binnen de op dit moment geldende maatregelen kan de huis-aan-huis Collecte doorgaan. 

 • • Via de normale huis-aan-huis collecte.

  - Geen klein geld in huis? Bied dan de mogelijkheid aan om via de iDEAL QR-code op de kofferlabel te doneren.

  - Niemand thuis? Gooi het niet-thuis-kaartje met de iDEAL QR-code in de brievenbus.

  • Online collecteren.

  Maak in een paar stappen een online collectebus aan. En vraag vrienden en familie om een donatie of om ook een online collectebus aan te maken voor jouw club. Of maak gebruik van mobiel doneren.

 • Zet de collectebus op de grond, bel aan en doe 2 flinke stappen naar achteren. De bewoner kan contant geld in de bus doen of de iDEAL QR-code op de kofferlabel met een mobiele telefoon scannen om te doneren. Zo houd je altijd 1,5 meter afstand. Als jij en de gever beide de arm gestrekt houden, is de anderhalve meter ook gegarandeerd. 

 • Nee het dragen van een mondkapje (of handschoenen) is volgens de richtlijnen van het RIVM niet nodig. Houd wel altijd minimaal 1,5 meter afstand. Was na het collecteren je handen en maak de collectebus schoon. Dit kan met bijvoorbeeld vochtige reinigingsdoekjes (geen babydoekjes) of normaal schoonmaakmiddel.

 • Volgens het RIVM is de kans op besmetting via een bankbiljet of munt erg klein. Contant geld is, mócht het al besmet zijn geweest, na maximaal drie dagen in een collectebus vrij van eventuele virussen (RIVM). Het RIVM adviseert om het geld pas na 3 dagen te tellen. 

 • Heel simpel! Hang een kofferlabel aan de collectebus en plak hierop een gepersonaliseerde iDEAL QR-code. Je kunt aan de deur altijd de optie geven om via deze code te doneren. Plak de sticker ook op de niet-thuis kaartjes en doe deze door de bus als iemand niet thuis is. 


 • Rondom de collecteweek is het mogelijk om online een persoonlijke collectebus aan te maken. Super handig! Zo kan iedereen die Jantje Beton of één van de collecterende clubs of verengingen een warm hart toedraagt helpen. De online collectebus kan worden gedeeld via Whatsapp, e-mail, Facebook. 

  Voor collectanten handig! Zo kunnen mensen die geen contant geld in huis hebben, ver weg wonen of niet thuis zijn toch geld in jouw collectebus doneren. 

  Maar ook als je niet huis-aan-huis collecteert mag je een collectebus aanmaken en zo online collecteren. Koppel jouw collectebus aan één van de aangesloten clubs of verenigingen of collecteer 100% voor Jantje Beton. 

  Ga naar jantjebeton.digicollect.nl

 • Iedereen kan vanaf februari via www.jantjebeton.digicollect.nl in een paar stappen een eigen online collectebus aanmaken: 
  1.    Log in met je Facebook account of e-mailadres (er wordt nog niets zichtbaar op je Facebook pagina. Alleen je profielfoto en e-mailadres worden gebruikt).
  2.    Selecteer de club waar je voor collecteert. (zoek bijvoorbeeld op plaatsnaam)
  3.    Vermeld waarom je collecteert. Vertel bijvoorbeeld waarom jouw club belangrijk voor je is en wat jullie club gaat doen met de opbrengst. En voeg een leuke foto bij.

  Selecteer je geen club dan collecteer je 100% voor Jantje Beton. Je kunt alleen voor een club collecteren als deze is aangemeld voor de Jantje Beton Collecte.

  >> lees meer over online collecteren in onze collectegids

 • Mobiel collecteren werkt super makkelijk. De club-coördinator ontvangt van Jantje Beton kant-en-klare berichten via e-mail en SMS (bij mobiel nummer bekend). Deze kan de clubcoördinator verspreiden onder de collectanten, leden en familie en vrienden. Via de link in de berichten, kan direct worden gedoneerd. En je ziet direct de stand van jouw club of vereniging! 

 • Dat is heel makkelijk geregeld via het online wijzigingsformulier.

 • De collecterende goede doelen hebben gezamenlijk besloten dat er in principe niet op zondag gecollecteerd wordt hoewel hier wel een verschuiving in plaats begint te vinden i.v.m. de koopzondagen.

 • Het collecteren op de markt of bij winkelcentra heet een straatcollecte. Vaak is het toegestaan om, met toestemming, op deze locaties te collecteren. Waar je geen straatcollecte mag houden staat staat beschreven in de collectevergunning of de algemene plaatselijke verordening. 

 • Je kunt de club of vereniging alvast aanmelden voor de Jantje Beton Collecte van 8 t/m 13 maart 2021. Gebruik daarvoor het aanmeldformulier op de website. In het voorjaar nemen we dan contact met je op. Dan is de collecte van dit jaar afgerond en weten weten of er in de door jou opgegeven plaats(en) ruimte is. 

Doneren