Wat wil je weten

Al onze antwoorden op jouw vragen. Heb je aanvullende vragen? Laat het ons weten via collecte@jantjebeton.nl

Algemene informatie

 • De Jantje Beton Collecte is bedoeld voor alle jeugdorganisaties die zich inzetten voor een goede vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Denk bijvoorbeeld aan een Scoutinggroep, sportvereniging, kinderboerderij, buurtvereniging, speel-o-theek, speeltuinvereniging of peuterspeelzaal. Maar ook een school, muziekvereniging, gymnastiekvereniging, dansclub of carnavalsvereniging is welkom. Voorwaarde is dat jullie jeugdorganisatie geen winstoogmerk heeft. En dat de opbrengst wordt besteed aan meer buitenspelen voor kinderen. 

 • Je kunt jouw organisatie aanmelden voor de Jantje Beton Collecte via het aanmeldformulier op de website. Na het invullen neemt het Collecteteam contact met je op. 

 • Jantje Beton Collecte
  Arthur van Schendelstraat 550
  3511 MH Utrecht
  T: 030 2427 265
  E: collecte@jantjebeton.nl

 • De huis-aan-collecte is van 4 t/m 9 maart 2024
  De online collecte is van 1 maart t/m 31 maart 2024

  Bekijk het landelijke collecterooster van alle goede doelen aangesloten bij het CBF.

 • Met het collecteren voor Jantje Beton dragen jullie bij aan meer speelruimte en speelkansen voor alle kinderen in Nederland! Daarnaast is 50% van de opbrengst voor jullie eigen jeugd.

  Ruim 1100 vrijwillige coördinatoren/organisatoren, organiseren de Jantje Beton Collecte lokaal. Zij zorgen dat zoveel mogelijk collectanten en organisaties tijdens de collecteweek op pad gaan met verzegelde collectebussen en en online collectebus aanmaken.

  Iedereen die betrokken is bij de Collecte dient zich te houden aan het collecteprotocol van StichtingCollectePlan (SCP). Richtlijnen vind je ook in onze informatiemap.

 • Jantje Beton organiseert één keer per jaar een grote collecte. Samen met tienduizenden vrijwilligers halen we zoveel mogelijk geld op. Daarvan is de helft voor de collecterende organisatie, te besteden aan jeugd activiteiten en de andere helft is voor de buitenspeelprojecten van Jantje Beton. Zo zorgen we er samen voor dat meer kinderen meer kunnen spelen!

 • Op de collectevergunning of in de APV staat per gemeente aangegeven of de leeftijdsgrens 12 of 16 jaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen altijd collecteren onder begeleiding van een volwassene.

 • Veel clubs en verenigingen collecteren voor Jantje Beton en hebben de opbrengst van de Collecte ook hard nodig. Samen brengen zij duizenden kinderen in beweging met sporten en spelen. Jantje Beton vindt het belangrijk om ze hierbij te ondersteunen. 

 • Ruim 1400 organisaties collecteren voor Jantje Beton. Toch wordt nog niet in iedere plaats voor Jantje Beton gecollecteerd. Dat is zonde, want met meer organisaties kan er nog meer geld opgehaald worden voor meer speelruimte en speelkansen van kinderen. Nieuwsgierig of er in jouw plaats nog ruimte is?  Neem dan contact op via collecte@jantjebeton.nl.

 • Meld je nu aan via het aanmeldformulier aan voor de collecteweek 2024. Dit is mogelijk tot 1 februari 2024. De online collectebus voor jouw organisatie kan in februari en maart nog worden aangemaakt.

Voor gevers

 • In 1997 ontving Jantje Beton het officiële CBF-keurmerk. Dit is een certificering van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het keurmerk wordt toegekend aan instellingen die voldoen aan strenge criteria. Om in aanmerking te komen, toetst het CBF onder meer bestuurs- en beleidszaken, publiciteit en voorlichting en de besteding van de gelden. Een belangrijk aspect bij de beoordeling is het kostenbeleid. Volgens de daarvoor geldende normen mogen de kosten voor fondsenwerving maximaal 25% bedragen. Jantje Beton voldoet jaarlijks aan deze norm.

 • Buitenspelen is steeds minder vanzelfsprekend. Je kunt een financiële bijdrage storten op NL 59 INGB 0000 0001 22 t.n.v. Jantje Beton in Utrecht. In dit geval gaat 100% van jouw gift rechtstreek naar Jantje Beton. 

  Buitenspelen is altijd belangrijk. Steun Jantje Beton en word donateur

 • Ten eerste mag er enkel en alleen voor Jantje Beton gecollecteerd worden in de week die door het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) is gereserveerd. Het Nederlands collecterooster kun je vinden op de site van het CBF. Daarnaast hoort elke collectant een geldige Jantje Beton legitimatiekaart bij zich te hebben. 

 • De meeste voorkomende collectebus is donkergroen van kleur en gemaakt van plastic. Er zijn collecterende groepen of verenigingen die al meer dan 20 jaar voor Jantje Beton collecteren. Er zijn dan ook nog (bijna) antieke ijzeren collectebussen in omloop. Welke collectebus er ook wordt gebruikt. Deze is altijd te herkennen aan een buswikkel of sticker met het logo van Jantje Beton. En de collectant is in het bezit van een legitimatiekaartje.

 • Ja, dit is in sommige gemeenten verplicht. Met het bijhouden van de giften houden gemeentes controle op het collecteren. 

 • Ja, sommige collectanten zijn lid of werkzaam bij een jeugdorganisatie uit een andere plaats. Het kan dus voorkomen dat een collectant woonachtig is in een andere plaats.

 • De Jantje Beton Collecte vindt jaarlijks plaats in week 10. Dat is de 1e of 2e week van maart. Iedere collectant dient een legitimatiekaart bij zich te dragen en de collectebus is altijd verzegeld en voorzien van een sticker of buswikkel. Indien je de collectant niet vertrouwt, adviseert Jantje Beton om gelijk de politie te waarschuwen. En neem contact  op met het Collecteteam 030-2427265.

 • Een vervelend gevoel gekregen van een collectant aan de deur? Daar wil Jantje Beton graag iets aan doen. Neem contact op het het collecteteam om te vertellen wat er is voorgevallen. Dat kan via e-mail (collecte@jantjebeton.nl) of telefoon (030 242 7263). • Ja, dat klopt. Collectanten kunnen via Digicollect ook een online collectebus aanmaken. Deze collectebus is te herkennen aan de url: jantjebeton.digicollect.nl/naam-collectant-of-club. Dan is het veilig om een donatie te doen. 

  Neem maar eens een kijkje op de Digicollect pagina van Jantje Beton.

 • Betalen met de iDEAL QR-code is contactloos en veilig. Het is bovendien anoniem en eenmalig.

  1 Scan de QR-code met:
  - camera van je telefoon
  - gratis QR-scanner app
  - bankieren-app van je mobiele telefoon

  2 Volg na het scannen de stappen in beeld.

  3 Kies het voorgestelde donatiebedrag. Of kies zelf een donatiebedrag (minimaal €1).

  4 De betaling is gedaan. Het gedoneerde bedrag staat direct op de rekening van Jantje Beton. BEDANKT!

Voor deelnemers

 • Dit kan vanaf 5 januari.

 • Jazeker! Jullie deelname wordt automatisch doorgezet naar het volgende collectejaar. Het is dus niet nodig om je opnieuw aan te melden via de website.

 • Stuur een mailtje naar collecte@jantjebeton.nl en wij maken een nieuw wachtwoord voor je aan. Dit doen we op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

 • Wil je een adreswijziging doorgeven, contactgegevens aanpassen of de organisatie afmelden voor de collecte? Dat is heel makkelijk geregeld via de Collecte Community. Daar wijzig je alle gegevens direct zelf. Geen toegang? Gebruik dan het online wijzigingsformulier.

 • • Huis-aan-huis met een collectebus. Heeft iemand geen contant geld in huis? Geen probleem! Dan kan de QR-code op de buswikkel of bussticker worden gescand. LET OP, jouw eigen QR-code sticker plak je hierop, anders loop je inkomsten mis! Is iemand niet thuis? Gooi dan de niet-thuis-flyer met de QR-code in de brievenbus. Ook hier plak je voor je eigen QR-code op!

  • Online collecteren. Maak in een paar stappen een online collectebus aan. En vraag vrienden en familie om een donatie of om ook een online collectebus aan te maken voor jouw club. Super handig via Whatsapp, gewoon vanaf de bank. Ga naar de Digicollect pagina van Jantje Beton

 • Heel simpel! Plak de iDEAL QR-code op jouw collectebus. Je kunt aan de deur altijd de optie geven om via deze code te doneren. Plak de sticker ook op de niet-thuis boekenleggers en doe deze door de bus als iemand niet thuis is. Ze kunnen ook op een promotieposter geplakt worden.

 • Rondom de collecteweek is het mogelijk om online een persoonlijke collectebus aan te maken. Super handig! Zo kan iedereen die Jantje Beton of één van de collecterende organisaties een warm hart toedraagt helpen. De online collectebus kan worden gedeeld via Whatsapp, e-mail, Facebook. 

  Voor collectanten handig! Zo kunnen mensen die geen contant geld in huis hebben, ver weg wonen of niet thuis zijn toch geld in jouw collectebus doneren. 

  Maar ook als je niet huis-aan-huis collecteert mag je een collectebus aanmaken en zo online collecteren. Koppel jouw collectebus aan één van de aangesloten organisaties of collecteer 100% voor Jantje Beton. 

  Ga naar jantjebeton.digicollect.nl

 • Iedereen kan vanaf maart via de Digicollect pagina van Jantje Beton in een paar stappen een eigen online collectebus aanmaken: 
  1.    Log in met je Facebook account of e-mailadres (er wordt nog niets zichtbaar op je Facebook pagina. Alleen je profielfoto en e-mailadres worden gebruikt).
  2.    Selecteer de organisatie waar je voor collecteert (zoek bijvoorbeeld op plaatsnaam).
  3.    Vermeld waarom je collecteert. Vertel bijvoorbeeld waarom jouw organisatie belangrijk voor je is en wat jullie club gaat doen met de opbrengst. En voeg een leuke foto bij.

  Selecteer je geen organisatie dan collecteer je 100% voor Jantje Beton. Je kunt alleen voor een organisatie collecteren als deze is aangemeld voor de Jantje Beton Collecte.

  >> lees meer over online collecteren in onze collectegids

 • Ja dat mag.