Ga naar de inhoud van deze pagina.

Pak die buitenkans

Pak die buitenkans

Buitenspelen in jouw gemeente tot een succes maken? De Buitenspeelcoalitie biedt gemeenten een totaalpakket vol met begeleiding, expertise, tools en een hele mooie cofinanciering. Mis deze buitenkans dus niet! 

Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Daarom helpt de Buitenspeelcoalitie gemeenten om buitenspeelmogelijkheden te vergroten en meer kinderen aan het spelen en bewegen te krijgen. Van start tot finish werken we samen om te zorgen dat kinderen weer lekker buiten kunnen en willen spelen. 

Totaalpakket vol ondersteuning en middelen

De Buitenkans biedt een totaalpakket in de vorm van een overzichtelijk programma. Hierin wordt aangegeven en toegelicht hoe we met verschillende beleidsdomeinen stap voor stap te werk gaan. Dit is het totaalpakket voor de Buitenkans

  • 300 uur ondersteuning van een projectbegeleider 

  • maximaal € 55.000 cofinanciering  

  • kennis en expertise van de Buitenspeelcoalitie 

  • een stappenplan en tools om samen met kinderen en bewoners buitenspelen weer leuk(er) te maken 

Samen maken we een (speel)plan voor een buurt/wijk/dorp o.b.v. de wensen van bewoners. De interventies bestaan uit een combinatie van activiteiten op het gebied van: 

  • hardware: concrete buitenspeelruimte 

  • software: programmering en activiteiten om kinderen daadwerkelijk buiten te laten spelen 

  • orgware: een vitale organisatie om de hard- en software te verzorgen 

De Buitenkans voor Gemeenten

Deze Buitenkans past bij doelen om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. Het voldoet aan de gewenste integrale aanpak in het GALA-akkoord onder de brede SPUK-regeling en sluit vaak naadloos aan op lokale sportakkoorden en inclusie agenda's.

En dit zijn de voorwaarden

Het totaalpakket is bedoeld voor wijken en plekken die deze buitenkans echt nodig hebben. De noodzaak om aan de slag te gaan met buitenspelen is aantoonbaar op basis van SES of onderzoek. Deze Buitenkans past bij doelen om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. Het voldoet aan de gewenste integrale aanpak in het GALA-akkoord onder de brede SPUK-regeling en sluit vaak naadloos aan op lokale sportakkoorden en inclusie agenda's. 

Voor uitvoering van het pakket stelt de gemeente een lokale projectleider beschikbaar voor gemiddeld 3-4 uur per week. Deze weet de weg naar verschillende domeinen binnen de gemeente goed te vinden. Voor de uitvoering van het (speel)plan is een budget van € 55.000 beschikbaar vanuit de Buitenspeelcoalitie. Wij vragen gemeenten om dit bedrag aan te vullen met minimaal hetzelfde bedrag. 

Voortgang van het project

Aanmelden voor de eerste 12 pakketten was mogelijk tot 29 februari 2024. Meer dan 30 gemeenten hebben zich aangemeld. De eerste 12 gemeenten gaan van starten in april en mei met het project. Eind 2024 start een nieuwe ronde met nog eens 13 pakketten. Mochten er na het selecteren van gemeenten uit de huidige aanmeldingen nog plekken over zijn, dan krijgen gemeenten wederom een mogelijkheid om zich aan te melden. Houd hiervoor LinkedIn en de website in de gaten.  

Vragen of meer informatie? Stuur een mail naar s.appel@jantjebeton.nl

De Buitenspeelcoalitie 

Dat is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton, Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteund door het ministerie van VWS. Onder het motto: samen maken we buitenspelen makkelijk, zetten we ons in voor het vergroten van buiten(speel)kansen! Dat doen we mét betrokken gemeenten, maar uiteraard ook met de mensen en de kinderen die in de betreffende buurten en wijken wonen en spelen.