Jantje Beton project

Jantje Beton Prijs

Op 22 mei 2023 werd de Jantje Beton Prijs, mogelijk gemaakt door gebiedsontwikkelaar AM, voor de tweede keer uitgereikt. Onze beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix maakte tijdens de feestelijke uitreiking bekend dat gemeente Gouda zich de meest speelvriendelijke mag noemen.

Een volwassenjury en kinderjury beoordeelden de inzendingen aan de hand van de tien Jantje Beton criteria voor goed speelruimtebeleid. In aanloop naar de prijsuitreiking verkoos onze vakjury, onder leiding van voorzitter en Jantje Beton ambassadeur Mariëtte Hamer, de gemeentes Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 genomineerde gemeentes. 

Kinderjury

Onze kinderjury (Jurre, Jille, Jari en Tessa) koos uiteindelijk welke gemeente zich twee jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland mag noemen. Tessa (13) en Jari (16) vertegenwoordigen onze kinderadviesraad De Buitenspelers. Jurre (10) en Jille (12) vertegenwoordigen hun gemeente Leiden, de winnende gemeente van de Jantje Beton Prijs in 2021.

Uitreiking door H.K.H. Prinses Beatrix


Op 22 mei 2023 werd de Jantje Beton Prijs, mogelijk gemaakt door gebiedsontwikkelaar AM, voor de tweede keer én in het bijzijn van onze beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix uitgereikt in Leiden. Vrijwel sinds het ontstaan van Jantje Beton heeft H.K.H. Prinses Beatrix zich ingezet voor Jantje Beton. Zij gaf toen al aan: ‘Vertel ons wat er in jullie ogen allemaal beter zou kunnen. Het gaat immers om jullie geluk en jullie toekomst. Jullie hebben daarom recht van spreken’. Daarnaast heeft zij het beeldje voor Jantje Beton gemaakt. Het mannetje met het vuistje in de lucht dat symbool staat voor alles wat Jantje Beton doet: opkomen voor kinderen en spelen!

Over de Jantje Beton Prijs

De Jantje Beton Prijs is een stimulans voor gemeenten om inclusief speelbeleid te realiseren waardoor er meer goede buitenspeelplekken voor alle kinderen in de directe leefomgeving worden gerealiseerd. Buitenspelen is namelijk niet alleen heel leuk, het is ook superbelangrijk. Kinderen hebben een volwaardige eigen plek nodig waar zij zich ontwikkelen en vrij kunnen spelen. Daar ontwikkelen ze sociale vaardigheden en veerkracht, superbelangrijk voor de rest van hun leven! 

Persberichten en nieuwsitems - Jantje Beton Prijs 2023: 

Bekijk hier de terugblik op de feestelijke prijsuitreiking: