Voor organisatoren

Superleuk dat je meedoet met de Buitenspeeldag! Binnenkort kun je je activiteit aanmelden op deze website!
Je kunt jouw activiteit zo gek maken als je wilt, klein maar fijn mag ook: van het extra promoten van het reguliere woensdagmiddag sport- en spelaanbod in je gemeente tot het omtoveren van het stadhuisplein in een ware speeltuin. Hieronder vind je handige tips voor het organiseren van jouw activiteit.

Kom in actie

Haal geld op om spelen voor iedereen mogelijk te maken! Organiseer jij een gave activiteit? Laat het ons weten door jouw actie aan te melden. Samen zorgen we ervoor dat er meer kinderen meer kunnen spelen.

Actie aanmelden

Organisatietips

Je hebt een leuke activiteit bedacht maar hoe nu verder? Lees hieronder allerlei tips die je kan gebruiken bij het organiseren van een Buitenspeeldag.

Draaiboek
Voor het organiseren van een activiteit is het altijd handig om een draaiboek te maken. In een draaiboek beschrijf je welke taken er gedaan moeten worden en wie deze doet. Ook kun je beschrijven welke spelletjes je eventueel wilt aanbieden en welke materialen daarvoor nodig zijn.

Spelmateriaal
Heb je voor de Buitenspeeldag spelmateriaal nodig en heb je dat nog niet? Denk dan eens aan de speelotheek of de lokale Scoutinggroep. Of misschien heeft de gemeente of de lokale welzijnsorganisatie wel  een speelcontainer of ander mobiel spelmateriaal die ze beschikbaar willen stellen.

Vergunningen
Bedenk bij elke activiteit die je opzet, welke regelgeving er van toepassing is. Je hebt bijvoorbeeld de gemeente nodig voor een vergunning als je de Buitenspeeldag op een afgesloten stuk straat wilt organiseren. Voor een straatactiviteit is een vergunning nodig die je 6 tot 8 weken van tevoren moet aanvragen bij je gemeente.

Vrijwilligers
Verzamel een groepje vrijwilligers en verdeel onderling de taken. Op de dag zelf is het prettig om een meer mensen te hebben. Zeker wanneer er voor een activiteit begeleiders nodig zijn. 

Betrek relevante partijen

  • Kinderen: Kinderen zijn immers de experts op het gebied van buitenspelen. 
  • Lokale partijen: Betrek het verenigingsleven en andere relevante partijen bij het opzetten en begeleiden van de activiteiten. 
  • Buurthuizen: In buurthuizen komen veel vrijwilligers die zich graag inzetten voor de organisatie en / of communicatie van de Buitenspeeldag.
  • Gemeente en lokale welzijnsorganisatie: Benader hen om te overleggen welke ondersteuning je kunt krijgen.

Toezicht en veiligheid
Zorg voor voldoende toezicht bij de activiteiten die je organiseert en denk na over de veiligheid. Ontruim straten en pleinen. Geef bijvoorbeeld een week van te voren aan dat de straat op de Buitenspeeldag niet beschikbaar is voor auto’s. Vraag inwoners van je gemeente om op deze dag hun auto in de garage of op de oprit te zetten.

PROMOTIETIPS

Je hebt je Buitenspeeldag georganiseerd maar hoe zorg je ervoor dat mensen naar je activiteit komen? Laat zien dat je meedoet! 

Social Media

Om je activiteit onder de aandacht te brengen kan je ook social media inzetten (Facebook, Twitter of Instagram). Je kan het inzetten om vrijwilligers te werven of te informeren over de activiteit. 
Tips en voorbeeld berichten

Promotieposters

Gebruik de promotieposters om je activiteit kenbaar te maken. Hang ze op bij druk bezochte plekken in de gemeente. Vergeet scholen, winkels, de bibliotheek en sportkantines niet. 
Poster Buitenspeeldag
Flyer Buitenspeeldag

Vrije publiciteit

Genereer ook bekendheid voor je Buitenspeeldag via verschillende media (bijv. lokale krant, radio of schoolkrant). Misschien wilt de Burgemeester of wethouder wel het startschot geven? Op die manier ben je ook van persaandacht verzekerd. 
Tips voor vrije publiciteit en voorbeeld persberichten

Logo Buitenspeeldag
In bovengenoemde uitingen is het mogelijk het logo van de Buitenspeeldag 2019 te gebruiken. Dit zorgt voor extra herkenbaarheid van jouw Buitenspeeldag activiteit.
Logo Buitenspeeldag

FINANCIERINGSTIPS

Het organiseren van een activiteit kan geld kosten. Hieronder lees je tips over hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden of waar je subsidies kan aanvragen.

Sponsoring
Sponsoring van de activiteiten door de lokale middenstand kan de kosten van jouw activiteit tijdens de Buitenspeeldag drukken. Dit kan natuurlijk ook in natura, bijvoorbeeld de plaatselijke groenteboer die appels als gezond tussendoortje aanbiedt aan de kinderen, of de drukker die promotieposters drukt.

Gemeentesubsidie
Ook geven sommige gemeenten een subsidie voor activiteiten tijdens de Buitenspeeldag. Informeer naar de subsidiemogelijkheden bij jouw gemeente.

Geld aanvragen

Heb jij een super tof speelidee samen met vriendjes en vriendinnetjes? Of weten jullie een goede manier om meer te gaan spelen? Dan ben je bij Jantje Beton aan het juiste adres. Kijk op www.jantjebeton.nl/speelidee

Aanmelden

Doneren
Ja, ik steun buitenspelen
Periode
Bedrag
Created with Sketch.
Created with Sketch.
Created with Sketch.
Created with Sketch.