32.000 collectanten de straat op voor meer speelmogelijkheden

Persbericht — 7 maart 2022

Opbrengst gaat o.a naar projecten gericht op kinderen in kwetsbare posities.

Van maandag 7 t/m zaterdag 12 maart 2022 vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. Scoutinggroepen, speeltuinen, verenigingen en sportclubs zetten weer hun beste beentje voor om zoveel mogelijk geld op te halen. De gedachten van Jantje Beton gaan deze week speciaal uit naar alle kinderen die momenteel op de vlucht zijn. Projecten gericht op kinderen in kwetsbare speelposities zijn een focuspunt voor ons.

Minder buitenspelen tijdens coronacrisis

Een leven zonder buitenspelen is ondenkbaar voor kinderen. Spelen is superbelangrijk, maar niet vanzelfsprekend. 3 op de 10 kinderen spelen niet of slechts 1 keer per week buiten. Voor kinderen in kwetsbare speelposities is buitenspelen vaak onmogelijk. Bovendien:

  • Zijn kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis minder gaan bewegen. Vooral kinderen die al matig bewogen zijn nóg minder gaan bewegen¹.
  • Spelen kinderen in kindvriendelijke buurten vaker buiten dan kinderen in niet-kindvriendelijke buurten².
  • Zijn veel speelplekken verouderd, onbereikbaar (liggen bijvoorbeeld achter een drukke weg) of worden wegbezuinigd door de gemeente.

Verenigingen en clubs collecteren
Tienduizenden vrijwilligers gaan in de collecteweek langs de deur met een collectebus. Waarbij zowel cash als met de iDEAL QR-code een donatie kan worden gedaan. Eenmalig en zonder verdere verplichtingen. Daarnaast zetten steeds meer clubs de online collecte in. Met behulp van een persoonlijke online collectebus versturen ze donatieverzoekjes via Whatsapp en LinkedIn naar hun familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig. Verenigingen en clubs zijn financieel getroffen door de coronacrisis dus kunnen uw hulp goed gebruiken.

50%-50%
Het bijzondere aan de Jantje Beton Collecte is dat de collecterende clubs 50% van de opbrengst zelf mogen besteden aan speelmogelijkheden. Dus nieuwe ballen voor de voetbalclub en een zomerkamp voor een Scoutinggroep. De andere 50% gaat naar de projecten van Jantje Beton. Daarbij hebben we aandacht voor kinderen die vanwege corona weinig hebben buiten gespeeld. En alle andere kinderen in kwetsbare speelposities, zoals vluchtelingenkinderen. 

Startschot van de collecteweek in Houten
Vanavond, 7 maart geven de directeur van Jantje Beton (Dave Ensberg-Kleijkers) en de directeur van Scouting Nederland (Fedde Boersma) om half 5 het startschot van de collecteweek. Dit gebeurt in Houten. Daar gaan ze samen met scouts van Scouting Schonauwen op pad. 

Bron:
1. Nivel en RIVM: De gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de jeugd Een systematische literatuurstudie_Nivel & RIVM-rapport 2022-0019 
2. Mulier: Inzicht in Buitenpelen (December 2021)

Persfoto:  Klik hier

Doneren